От началото на март тази година в посолството на България

...
От началото на март тази година в посолството на България
Коментари Харесай

Генчовска съобщи за сериозен проблем от страна на РСМ, касаещ българите с двойно гражданство

От началото на март тази година в посолството на България в Скопие и генералното консулство в  Битоля стартират да постъпват сигнали от жители, притежаващи двойно поданство, че срещат затруднение от страна на митническите органи на Република Северна Македония (РСМ) при прекосяването на държавната граница с коли, регистрирани в България. 

До момента близо 200 души са декларирали, че не са допускани основно да влизат и да излизат от РСМ. Това съобщи външният министър Теодора Генчовска по време на петъчния парламентарен надзор. Тя отговори на въпрос на водача на " Възраждане “ Костадин Костадинов по отношение на проблеми на български жители, живеещи в РСМ, свързани с персоналните им коли с български регистрационни номера.

" В недоволствата се показва, че локалните митнически и гранични служби в джука форма им оповестяват, че не могат да влизат и излизат от страната с регистрирани в България тежко- и лекотоварни коли, без да им се издава подобаващ документ, в който да е посочено правно съображение или с който се насочат в публична форма рекомендации за предприемане на дейности по регистрацията на моторните транспортни средства, промяна на непрекъснат адрес по местопребиваване в РСМ, показване на служебна записка от български шеф “, изясни Генчовска.

Тя сподели, че посолството ни в Скопие е проучило въпроса и е провело диалози с локалните управляващи. От тях е станало ясно, че от 22 декември 2020 година е в деяние нов закон за регистрация на коли с задгранични регистрационни номера. Съгласно новите разпореждания колите с непознати регистрационни номера следва да бъдат пререгистрирани, като напълно да извършват наредбите на локалното законодателство, разясни министърът.

" Властите в РСМ показват, че МПС-ата с задгранични регистрации максимален % от тях са с български регистрационни номера, не се записват по локалното законодателство, макар че обитават повече от 180 дни в страната, а непрекъснатият адрес по местоживеене на притежателя не е в чужбина, а на територията на страната “, сподели още Генчовска.

" Данните за влизане на даден автомобил с задгранична регистрация обаче елементарно се откриват при осъществяване на насрещна инспекция от локалните организации " Митници " и Министерство на вътрешните работи ", разяснява също тя.

Министър Генчовска осведоми, че на среща в Министерство на външните работи на 21 март от посолството на РСМ са показали, че дейностите на организация " Митници “ на страната не са ориентирани единствено към коли с българска регистрация, а изобщо с задгранична такава.

От изявлението на министъра стана ясно, че за споразумяване на статута на МПС с българска регистрация някои двойни жители прибягват до отписване на непрекъснатия си адрес от РСМ, като за задачата попълнят в посолството формуляри и получават уверение. " След тази процедура не им се постанова да внасят митнически и да записват личните си леки и товарни коли ", изясни Генчовска.

Тя увери, че  МВнР продължава да следи проблема.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР