От началото на март т.г. във фейсбук широко се разпространява

...
От началото на март т.г. във фейсбук широко се разпространява
Коментари Харесай

Не, Европа не ни кара да ядем хляб с човешка коса

От началото на март т.г. във фейсбук необятно се популяризира изказване за наличие в хляба на аминокиселината L-цистеин, която се създава от скотски и човешки източници - пера и коса. Към 20 март обявата е споделена над 1300 пъти, сочи.


Към поста е прикачен скрийншот от заглавието на статия, което твърди, че " Не единствено буболечки, рога, копита и човешка коса има в заводския самун с позволение на Европейски Съюз. Запознайте се с Е-920. L-цистеин ".
Твърдение: С позволение на Европейски Съюз в заводския самун се съдържа човешка коса
Информацията за L-цистеин, създаден от човешка коса, не е нова. Още през 2014 година информационен сайт съобщава даже, че съгласно учени най-голямо количество коса, употребена поради аминокиселината в нея, идва от Китай и се събира от тамошните бръснарници и фризьорски салони.

За да ревизира информацията, БНР се обърна към специалист в региона на " Технология на хляба " от Университета по хранителни технологии (УХТ) в гр. Пловдив. Доц. Цветана Гогова определи като " неуместно " изказванието, че поради съществуването на аминокиселината следва, че в хляба се съдържа човешка коса, рога, перушина.

Какво е L-цистеин?

L-цистеинът е заменима аминокиселина, която се синтезира от индивида и взе участие в построяването на косата, кожата, ноктите. В аптеките се предлага на таблетки като добавка, получена по микробиологичен път. Кодира се като E 920.

За приложение в хранително-вкусовата индустрия под формата на добавка Е 920 е утвърден с РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета чрез основаване на Списък на Съюза на добавките и храните. 

А в РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 231/2012 на Европейска комисия от 9 март 2012 година за установяване на спецификации на добавките в храните е ясно записано, че  " като източник за това вещество не може да се употребява човешка коса ". Регламентът е оповестен в брой L 83/1 от 22.3.2012 на Официалния вестник на Европейски Съюз.


Говорител на Европейска комисия също удостоверява пред AFP, че законодателството на Европейски Съюз не разрешава потреблението на човешка коса в производството на L-цистеин като хранителна добавка в Европа.

" Перата са измежду главните източници за производството на L-цистеин. Те могат да се употребяват, само че единствено от животни, които могат да бъдат употребявани, и след подобаваща хигиенична обработка. (...)

Правилата на Европейски Съюз изискват производителят да подсигурява сигурността, като отстрани всеки риск за публичното здраве или здравето на животните, дължащ се на обработката. "

В България L-цистеинът е позволен за приложимост и чрез  за условията към потребление на добавки в храните, издадена от Министерството на здравеопазването, за приложение в бисквитки за кърмачета и дребни деца с целесъобразна доза 1g/kg.

Какво е количеството L-цистеин в хляба?

Като експерт в региона доцент Цветана Гогова от УХТ посочи, че в хлебопроизводството L-цистеинът се употребява като подобрител по време на тестозамесване за понижаване на еластичността на мощния глутен и увеличение на неговата еластичност, което оказва въздействие върху целия софтуерен развой и най-вече по време на окончателната ферментация на хляба.

От това следва, че се използва при използването на доста мощни брашна, а такива в България са необичайност. В хляба се прибавя в количества 0,001%, спрямо количество на брашното по рецептура. В един самун количеството му е към 380 mg. Препоръчителната дневна доза на L-цистеина за човешкия организъм е от 600 до 1200 mg. Съдържанието на тази аминокиселина в един цялостен самун е съвсем два пъти по-малко от минималната дневна целесъобразна доза.

Като цяло L-цистеинът е един от скъпите подобрители в хлебопроизводството и рядко някои производители си разрешават да го употребяват, твърди доцент Гогова. При потреблението му хлебопроизводителите са задължени да го опишат в етикета на хляба.

Относно рисковете от консумация на тестени произведения, съдържащи Е 920, доцент Гогова съобщи, че всеки човешки организъм е друг и по друг метод приема другите хранителни артикули. Освен това тя още веднъж акцентира, че количествата, които се ползват в хлебопроизводството, са минимални.
ЗАКЛЮЧЕНИЕ 
Твърдението за съществуване на човешка коса в хляба е НЕВЯРНО. В хлебопроизводството L-цистеинът се употребява за омекотяване на тестото и се ползват минимални количества. Добавката е позволена от Европейския съюз, само че е категорично неразрешено потреблението на аминокиселината, добита от човешка коса.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР