От началото на годината цената на петрола се покачи с

...
От началото на годината цената на петрола се покачи с
Коментари Харесай

Петролът поскъпна с 20% от началото на годината, очаква се и още ръст

От началото на годината цената на петрола се повиши с близо 20%, като към този момент надвишава 90 $ за барел и за двата сорта петрол - WTI и брент. Очакванията са котировките скоро да доближат три цифрени суми като прогнозите на някои вложители доближават до 200 $ за барел. В България Андрей Делчев, изпълнителен шеф на БПГА (Българска петролна и газова асоциация), предизвести през януари, че литър бензин или дизел може да доближи 3 лева до края на годината.

" Вярваме, че може да сме на ръба на световна енергийна рецесия " написа в писмо до вложителите си през януари Уил Томсън, шеф на Massif Capital, американски хедж фонд. Според Томсън аргументите за рецесията не се коренят в пандемията или инфлацията. " Независимо дали ще се върнем към свят преди пандемията или не, структурните нюанси, които дефинират тази енергийна рецесия, ще се запазят ", прибавя Чип Ръсел, ръководещ съучастник във фонда.
Твърде бързото озеленяване
Според Томсън и Ръсел казусът е, че светът се пробва да се трансформира в зелен прекомерно бързо без да намерения първо за последствията. " Има доста стъпки и пътища към нашата последна цел (по-чиста енергия), само че всяка страна, всяка със своите доста и разнообразни плюсове и минуси, би трябвало да подходи към декарбонизацията по метод, който най-добре дава отговор на нейните самостоятелни потребности за човешко развиване и ръководство на околната среда " считат вложителите.

Процесът неизбежно ще бъде муден, може би по-бавен, в сравнение с науката за климата допуска, че е рационално. Въпреки това, " една прекомерно прибързана политика, съчетана с идеологическа прекаленост, която осъжда всичко, което не се вписва тъкмо в дребна кутия с утвърдени от природозащитниците подходи, е сигурен път към неуспех " счита Томсън. " Между муден и непредсказуем курс и неминуем неуспех, ние ще предпочетем постепенно и непредвидимо ".
Реклама Какво значение има енергийния преход
Светът създава към 170 хиляди ТВ/ч сила на година по данни на петролния колос BP. Въглищата, газът и петролът към момента обезпечават почти 79% от цялата сила (около 135 ТВ/ч). Глобалната сила зависи дотам от горивата, тъй като към момента е по-евтино да преобразуваш сила, посредством горене (и респективно цапане), от колкото посредством вложения във възобновими енергийни източници.

" Когато инвестирате почти 1 милиарда $ в петрол, газ или въглища, резултатът е почти 25-35 ТВ/ч (годишно) нова доставка на сила ", демонстрират изследванията на Чип Ръсел. Това е 25 пъти повече сила на $ инвестиция, в сравнение с възобновимите енергийни източници (ВЕИ). " Инвестиция от 1 милиарда $ във вятърна и слънчева сила прибавя към 1 до 1.3 ТВ/ч (годишно) нова сила ", пресмята Ръсел.

Дори и развитите страни да съблюдават обещанията си и да доближат задачите си, макар че ще би трябвало да усилят вложенията фрапантно, разрастващите се страни като Индия мъчно могат да си разрешат такива капиталоемки инициативи. До 2010 година достъп до електричество имат едвам две трети от страната с население от близо 1.4 милиарда души, а през 2020 година процентът се е нараснал до 96%. Подобна е обстановката и в други страни от района като Пакистан, Виетнам и Индонезия.
Реклама Доставките от ОПЕК
Докато търсенето на сила световно продължава да пораства, наличността на суровините остава същата. ОПЕК и Русия за в този момент не престават да се придържат към проекта си от лятото на предходната година, в което плануват нарастване на доставките на нефт с едвам 400 хиляди барела дневно през март месец тази година. Количество, което съгласно президента на Съединени американски щати, Джо Байдън, е извънредно незадоволително за световното възобновяване от пандемията.

Страните експортьорки на нефт обаче все още не демонстрират сигнали, че ще усилят производството. Дори в противен случай. Цитирайки рисковете, свързани с новите варианти на пандемията организацията продължава да се колебае по отношение на положението на световния нефтен пазар. " Освен това, проблемите във веригата на доставки и равнищата на държавния дълг в доста райони, дружно с възходящия инфлационен напън и отговорите на централните банки, остават основни фактори, които изискват деликатно наблюдаване ", написа ОПЕК в януарския си отчет за положението на пазара.

Последната среща на Организацията, която се състоя при започване на февруари, удостовери плануваното нарастване през идващия месец. Следващата среща на страните експортьорки на нефт ще бъде на 2 март, само че към сегашния миг няма упования за в допълнение нарастване в производството.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР