От началото на годината приходите на централата от продажби на

...
От началото на годината приходите на централата от продажби на
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй печели по 300 милиона лева месечно от скъпия ток

От началото на годината приходите на централата от продажби на ел. сила са се утроили

Високите цени на електрическата енергия изстреляха високо АЕЦ „ Козлодуй “, чиято облага единствено за първите три месеца на годината допира рекордните 1 милиарда лева За съпоставяне, през същия интервал на миналата година облагата на държавното сдружение е седем пъти по-малка, или към 138 млн. лева, демонстрира съпоставяне на финансовите доклади на компанията, представено от.

Поскъпването на енергийните артикули още от средата на 2021 година и след това поради войната в Украйна поддържат цените на електрическата енергия високи, от което енергийните компании се възползват. Така приходите от продажба на продукция на атомната електроцентрала в България за интервала януари - март доближават 1.5 милиарда лева, което е голям растеж от 282% на годишна база. Над 99% от тях се дължат на продажбата на ток, а останалия по-малко от 1% – на топлоенергия.

С рекордната чиста облага от 955 млн. лева паричните средства на АЕЦ „ Козлодуй “ в края на първото тримесечие на 2022 година доближават 2.1 милиарда лева или растеж с 377%. Значителния скок е вследствие на открилите се рекордно високи цени на спот пазара „ Ден напред”, където обичайно е осъществен главния размер от създадената електрическа енергия.

Именно на рекордните приходи в държавните енергийни сдружения евентуално ще разчита държавното управление за част от енергийните обезщетения за бизнеса, които се чака да продължат и през май, като в противоположен случай от бизнеса са подготвени на митинги. Част от нетрадиционно високата облага пък евентуално ще се употребява и за други непредвидени от кабинета ограничения по отношение на ускоряващата се инфлация и резултатите от войната в Украйна върху българската стопанска система.

Същественото повишаване на електрическата енергия е видно и от обстоятелството, че макар галактическия скок в постъпленията от продажби в действителност създадената сила е съвсем колкото предходната година. По-осезаем растеж има в творби ток от 6-ия блок на централата - с 4.9%, което е над прогнозата на мениджмънта на сдружението.

„ Очерталата се през последните години наклонност за пренасочване на търсенето напълно към краткосрочните (часови) пазари и обвързването от търговците на цената на доставка до краен клиент с цената на непредвидим и мощно волатилен часов пазар като пазара „ Ден напред “, докара до ценови потрес за небитовите клиенти, които са длъжни да се доставят от пазара “, показват от централата.

Разходите на сдружението също порастват, само че не за оперативни цели а поради увеличените вноски по фондовете - „ Радиоактивни боклуци “, „ Извеждане от употреба на нуклеарни уреди “ и „ Сигурност на енергийната система “, които се дължат на растежа на приходите от продажби на електрическа енергия. Така за тримесечието разноските порастват на годишна база със 177 млн. лева до общо 410 млн. лева В доклада АЕЦ „ Козлодуй “ добавя, че всички задължения към бюджета, личния състав и контрагентите са изпълнени.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР