От началото на годината по пътищата страната са станали 2968

...
От началото на годината по пътищата страната са станали 2968
Коментари Харесай

Съвети от инструктор: Как да шофираме безопасно в горещините

От началото на годината по пътищата страната са станали 2968 катастрофи, а починалите са 259. Според Годишния показател за шофьорско държание на пътя, човешката неточност е една от главните аргументи за произшествия.

Какво би трябвало да знаем преди да се качим зад кормилото и водачите ли са единствените виновни за безвредното шофиране - вижте в репортажа на Татяна Йорданова.

 Владимир Илиев, инструктор в академия за безвредно шофиране: Всички водачи знаят доста добре по какъв начин да се грижат за колите си, само че въпреки всичко не е неприятно преди пътя да ревизират маслото в мотора, охладителната течност, течността за чистачките.
Проверяват се и гумите, а багажът се подготвя по този начин, че да не заплашва никого. И нищо не се поставя на стъклото на задната седалка.
Владимир Илиев, инструктор в академия за безвредно шофиране: Дори един телефон може да се трансформира в палач, когато се спре внезапно.
На вниманието на водача стоят още няколко правила:
Владимир Илиев, инструктор в академия за безвредно шофиране: Важното е да тръгнете задоволително в точния момент, да не си поставяте краен час на идването, а просто цел да пристигнете. Да поддържате температура в автомобила, която да не е в внезапни граници с външната. И огромната разлика температурна - извън и вътре, в действителност въздейства върху нашето държание и нашите реакции. Задължително в горещите дни да спирате най-малко 2 или 3 пъти за отмора, въпреки и да не се чувствате изморени.
Босите крайници и високите токчета са неразрешени.
Владимир Илиев, инструктор в академия за безвредно шофиране: Обувките наложително би трябвало да бъдат с права подметка, комфортни и чувствителни към педалите.
Шофьорите обаче не са единствените, които би трябвало да внимават.
Владимир Илиев, инструктор в академия за безвредно шофиране: Може да сте уверени, че огромна част от злополуките стават точно поради невнимателни пасажери.
А за клаксоните по пътя, опитният инструктор е сбит:
Владимир Илиев, инструктор в академия за безвредно шофиране: За да имаш пътна просвета, ти би трябвало да имаш някаква базова просвета. Не пътя е мястото, на което ще се възпитаваме.
Остана малко време за и противоречивия въпрос:
- Все отново дамите или мъжете са по-добрите водачи?- Винаги съм твърдял, че дамите са по-безопасните водачи, тъй като дамата в никакъв случай не приема непотребни опасности, най-малко съзнателно. Когато става дума за неточност - всеки може да направи неточност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР