От началото на годината Газпром е намалил производството си на

...
От началото на годината Газпром е намалил производството си на
Коментари Харесай

Спад на производството на газ от Газпром с 18,6% от началото на годината

От началото на годината " Газпром " е понижил производството си на природен газ с 18,6% (със 78,8 милиарда куб.мета) по отношение на същия интервал на предходната година до общо 344 милиарда куб. м., демонстрират предварителни данни на съветския енергиен колос, представени от организация ТАСС.

Износът на газ за страните отвън Оперативно-наблюдателно дело (Общност на самостоятелните държави) за първите 10 месеца на 2022 година е намалял с цели 42,6% (с 67,6 милиарда куб. м) до 91,2 милиарда куб. метра.

В същото време среднодневният експорт на " Газпром " през октомври е намалял с 11,5% по отношение на септември до 139 млн. куб. м, сочат още данните на енергийния холдинг. " Газпром " продължава да доставя газ съгласно доказаните поръчки, показват от енергийната компания.

В същото време търсенето на газ на " Газпром " от газопреносната система на вътрешния пазар на Русия се е свило с 5,6% (с 11,1 милиарда куб. м)) за първите 10 месеца на тази година.

Износът на съветски газ за Китай пък продължава да пораства посредством газопровода " Силата на Сибир " според двустранен дълготраен контракт сред " Газпром " и Китайската национална нефтогазова корпорация (CNPC). Доставките постоянно надвишават дневните контрактувани количества, се уточни в изказване на " Газпром ".

От " Газпром " показват, че " намаляването на потреблението на газ в Европейския съюз се трансформира в основен фактор за понижаване на търсенето на газ в света. През първите 10 месеца на тази година, съгласно първите предварителни оценки и наличните оперативни данни, международното търсене е синьото гориво е намаляло с над 40 милиарда куб. метра. Около 85% от това понижение, или с 36 милиарда куб. м, е делът на 27-те страни членки на Европейски Съюз ".

 

" Потреблението на газ е намаляло и във Англия, като за посочения интервал става въпроса за към 4 милиарда куб. м. Така, общият дял на страните от Европейски Съюз и Англия в намаляващото международно търсене на природен газ е към 95% ", отбелязва " Газпром “.

В известието на " Газпром " също по този начин се споделя, че някои европейски страни към този момент са почнали да изразходват запасите от газ от своите складове и натоварването на европейските газохранилища през зимата ще бъде по-високо, в сравнение с през предходните години, заради промени в логистиката и източниците на доставка на газ.

" Според Gas Infrastructure Europe, към 30 октомври в газовите складове в Европа са напомпани 68,6 милиарда куб. метра газ. Но даже оптималните ресурси в хранилищата на огромните европейски страни не подсигуряват надеждно прекосяване на идния есенно-зимен сезон. Трябва да се означи, че някои страни към този момент са почнали да употребяват ресурси от газ от складове “, се споделя в изказването на съветския енергиен колос.

Към 30 октомври украинските газови складове пък са натрупали 14,6 милиарда кубически метра газ по отношение на от нужните за зимата 19 милиарда куб. м. " В Украйна признават, че има единствено теоретична опция за запълване на хранилищата, само че не и практическа ", акцентират от " Газпром ".

Нивото на запасите в подземните газови складове в Европа към този момент е съвсем 94,7%, съгласно данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 30-ти октомври. Сега те съдържат малко повече от 102 милиарда кубически метра газ. Преди това страните от Европейски Съюз се ангажираха да запълнят газовите си уреди с минимум 80% до зимата на 2022-2023 година и с 90% през зимни интервали за идващите години.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР