От началото на 2021 г. да бъде забранен вносът на

...
От началото на 2021 г. да бъде забранен вносът на
Коментари Харесай

Забраняват вноса на стари дизели и у нас

От началото на 2021 година да бъде неразрешен вносът на остарели дизелови коли у нас. Това планува Национална стратегия за надзор над замърсяванията на въздуха, оповестена от Министерството на екологията за публично разискване. Първоначално ще бъде неразрешен вносът на коли с дизелови мотори стандарт Евро 3 или по-стари от тях. Възможен е и различен вид - да се позволява вносът единствено на коли от Евро 4 нагоре. Забраната ще влезе след вероятно решение в тази посока на Европейската комисия, тъй като тя може да се пояснява и като ограничение на свободното придвижване на хора и артикули.

Ако тази опция отпадне, евентуално ще се стигне до смяната на Закона за чистотата на атмосферния въздух, която ще регламентира основаването на зони в центровете на градовете, където няма да се позволяват мощно замърсяващи коли. Според програмата сходни зони ще бъдат обособени още до края на годината в София и Пловдив.

Големите градове в Европа, които имат намерение да забранят навлизането в центъра на дизелови коли или към този момент са го създали, стават от ден на ден. В Германия да вземем за пример ще се вкара наследник стикер за колите със едва замърсяване - най-често от стандарта ЕВРО 6 и по-новите от него, и единствено те ще бъдат допускани в избрани дни и избрани зони в градовете.Това става допустимо, откакто предходната година Федералният съд разпореди, че в градовете с наднормено замърсяване на въздуха градските управи имат право да вкарват такива ограничавания. Най-вероятно първите ще са Дюселдорф и Щутгарт, само че другите градове с наднормени равнища на азотни окиси във въздуха са Мюнхен, Кьолн, Берлин, Дортмунд, Есен, Франкфурт, Хамбург, Майнц, Майнхайм и Нюрнберг. Рим към този момент взе решение и от началото на 2024 година центърът му ще е зона, неразрешена за придвижване на всевъзможни дизелови коли. Париж дефинира същата година за тотална възбрана за придвижване на всевъзможни дизелови леки коли в града.

От следващата година дизеловите коли няма да могат да се движат също в избрани елементи на Лондон и Мадрид. През октомври 2017 година в Лондон бе въведена дневна такса за шофиране на автомобил в избрана зона от центъра и от следващата година цялостната възбрана за придвижване на дизелови коли важи за същата зона.

Друга мярка, която да понижи замърсяването на въздуха от транспортните средства, планува последователно понижаване на дизеловите рейсове от автопарка на предприятията за градски превоз в цялата страна. Това ще става последователно, като са посочени две дати: през 2030 година дизеловите рейсове да са под 50% от всички транспортни средства в градския превоз, а през 2050 година да няма нито един.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР