От началото на 2018 г. в София са заловени 2126

...
От началото на 2018 г. в София са заловени 2126
Коментари Харесай

Над 2000 бездомни кучета са заловени в София от началото на годината

От началото на 2018 година в София са хванати 2126 улични кучета, което може да регистрира, че броя на бездомните животни понижава. Това заяви на конференция шефът на Общинското дружество „ Екоравновесие " към Столична община Веселин Асенов.

На събитието стана ясно, че хванатите от Оперативна програма „ Екоравновесие " кучета през месец юли са 317, от тях 243 са кастрирани и 235 са върнати по местата на залавянето им. По думите на шефа на предприятието за същия този интервал 42 бездомни кучета са постъпили за лекуване в общинската ветеринарна клиника „ Връбница ", а 46 кучета от приютите на „ Екоравновесие " са намерили нов дом. Доброволно от притежатели, заради неспособност да се грижат за домашните си любимци, за настаняване в приюта са предадени 8 кучета.

Веселин Асенов заяви, че прибраните трупове на всевъзможен тип животни от територията на Столична община през месец юли са 294, а в приютите и ветеринарната клиника умрелите кучета са общо 48 (от тях 6 са евтаназирани, а 8 са били настанени по сигнали след произшествия с МПС). Той уточни, че посредством акцията за безвъзмездна кастрация на дворни кучета са обработени над 50, като от началото на годината 24 притежатели са глобявани за това, че са изоставили кучетата си, които не са били кастрирани и са попаднали в клиниката на предприятието.

Асенов добави, че за приютите се грижат над 7 хиляди доброволци, които оказват помощ и за намиране на домове на животните, разхождат ги и им оказват помощ за тяхната социализация. Той посочи, че в София има общо 1650 приютени кучета, които са ситуирани в три приюта и клиника „ Връбница ". Според него се вижда една позитивна наклонност на нарастване на броя на кастрираните дворни кучета като общо от началото на годината до юли месец са 307 или с към 20% повече в съпоставяне със същия интервал от предходната година. Веселин Асенов изясни също, че хванатите кучета се кастрират и се връщат на мястото, от където са хванати, с изключение на в случаите, когато на тези места е неразрешено да има животни, в случаи, в които кучетата демонстрират експанзия или са неизлечимо заболели. Според него най-вече бездомни животни се залавят в крайните региони на Столична община, ж.к. „ Нови Искър ", ж.к. „ Витоша ", ж.к. „ Горна Баня ", ж.к. „ Банкя " и местата граничещи с други общини, където най-често се изоставят кашончета с палета или огромни кучета.

Асенов сподели още, че общо 194 944 лева са средствата изразходени за активността на Оперативна програма „ Екоравновесие " за месец юли. Той посочи, че в тази сума влизат разноски за: изплатени суми за държавни такси по каузи 3 5970 лева.; изплатени компенсации за ухапвания 337лв.; медикаменти и лекарства за безстопанствени кучета 734 лева.; храна 24 000лв.; външни услуги (сметоизвозване, техническо поддържане на компютърна техника и системи за видеонаблюдение, абонамент автоматизирана телефонна централа, разчистване на изгребни ями,с ервизно обслужване на МПС) 28 320 лева.; вода, горива, сила 9 196 лева.; перилни и почистващи препарати 7 997 г.; погашение на заплати и хонорари на личния състав по трудови правни отношения 58 780 лева.; погашение на заплати и хонорари на личния състав по отвън трудови провоотношения 17 544 лева и разноски за добити дълготрайни материални активи (ДМА) 35 970лв.

Веселин Асенов напомни, че на 7 юли са организирали следващата акция „ Осиновявай не купувай " в парк „ Заимов ", като с самодейността са имали освен желание да намерят дом на бездомните кучета, а да накарат хората да помислят върху въпроса, за какво има бездомни животни и да схванат, че в действителност ние сме виновни за това. Той разяснява, че на тези събития екипът на общинското дружество и доброволците осведомят хората за това какви отговорности стоят пред тях в случай че решат да осиновят куче. Очаква се през средата на септември месец да бъде възобновена още веднъж активността на самодейността. Веселин Асенов посочи, че по време на самата акция няма опция за осиновяване на животните, само че в следствие доста хора са посетили приютите и са си взели домашни любимци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР