От началото на 2018 г. се наблюдава нарастване на интереса

...
От началото на 2018 г. се наблюдава нарастване на интереса
Коментари Харесай

Нараства търсенето на фондове в облигации

От началото на 2018 година се следи повишаване на интереса към фондове, инвестиращи в облигации. По данни на специалистите от Сосиете Женерал Експресбанк, те съставляват 67% от всички вложения във взаимни фондове. Останалите инвестиции са разпределени сред фондове на паричен пазар (14%) и фондове в акции (19%). Данните обгръщат първите 9 месеца на 2018 година и включват предлаганите от банката над 21 взаимни фондa.

„ Взаимните фондове имат редица преимущества за клиента – от една страна, оферират по-висока възвращаемост спрямо обичайните депозити, като приходите от тях са освободени от налог. Също по този начин, инвестицията е налична във всеки един миг и не на последно място, фондовете са подобаващи за клиенти, които не се занимават професионално с вложения “, разяснява Людмила Костова, началник екип Партньорства и капиталови артикули в Сосиете Женерал Експресбанк.

От банката прецизират, че от началото на 2018 година на максимален интерес в цялата гама от капиталови артикули на банката се радват фондовете Амунди, като вложените средства за този вид артикули са близо 77 на 100. На второ място в предлаганото от Сосиете Женерал Експресбанк портфолио се подрежда артикул, представляващ композиция от страндартен депозит с по-висока доходоност за определен интервал и инвестиция във съвместен фонд. На трето място е търсенето на застраховка Живот с капиталов темперамент.

„ Инвестицията във взаимни фондове разрешава постоянно да спестяваме част от средствата си с самостоятелно подбрана тактика. В следствие е допустимо в допълнение вложение в същия или различен подфонд със суми, съобразени с самостоятелния бюджет и рисков вкус. Това е и повода сходен вид инвестиция да притегля от ден на ден клиенти, които търсят способи за интензивно ръководство на спестяванията си “, допълват от Сосиете Женерал Експресбанк.

В западна Европа, взаимните фондове са измежду най-атрактивните и желани артикули за ръководство на свободни средства, нареждайки се в спестовната гама сред общоприетия банков депозит (почти с нулева рентабилност към момента) и инвестицията в неподвижен парцел (с нескончаем развой и интервал за освобождане на средствата).

България към момента стои относително обратно в класацията по известност на този вид инвестиция (около 2.5%), като се подрежда на предпоследно място в Европа съгласно изследване на Европейската Асоциация по Управление на Активите (ЕFAMA).Този % е доста по–висок в други европейски страни, като да вземем за пример във Франция, Дания, Белгия (над 30%), само че индикаторите сочат, че от ден на ден хора се възползват от преимуществата на взаимните фондове. По данни на Българска национална банка към юни 2018г. активите под ръководство на локални и задгранични капиталови фондове, които реализират активност в България, възлизат на 3 762,4 млн.лева, отчитайки растеж от 21% на годишна база. Вниманието е ориентирано към задграничните капиталови фондове, които ръководят 57% от общия размер средства, или 2 388,9 млн.лева. Техният размер нараства на годишна база с 451,2 млн. лв. (23%).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР