От началото на 2017 се наблюдава нова тенденция − бум

...
От началото на 2017 се наблюдава нова тенденция − бум
Коментари Харесай

Край на на панелките! Сменяме ги с къщи и тухлени апартаменти

От началото на 2017 се следи нова наклонност − взрив в кредитирането за покупка на къщи, което е с близо пет пъти или 448% повече от същия интервал на 2016 година С 26% пък нараства търсенето на заеми за покупка на жилища в тухлени здания, до момента в който при панелките, които към този момент не са на мода, търсенето остава без забележителна смяна.
Не се следи изменение в междинния период на желаните заеми за дом, който е 22 години, сочи разбор на Пощенска банка. За сметка на това междинният размер на заема се усилва с 14% и към септември 2017 година доближава 51 000 евро.
По-голямата търсена сума за финансиране се дължи най-много на възходящите продажни цени на парцелите през 2017 година При кандидатстване за заем се резервира водещият дял на мъжете, които са 63% по отношение на 37% дами. По отношение на възрастта на кандидатстващите има незначителна разлика сред мъжете, които са приблизително на 38 година, и дамите − приблизително на 40 година Това съответствие се е запазило без смяна по отношение на 2016 година
Общо жилищното кредитиране бележи растеж с 58% през първите девет месеца на годината по отношение на същия интервал на 2016 година Ипотечният бизнес се развива най-бързо в огромните градове София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора, където нарастването е двуцифрено, а в Благоевград, Добрич и Велико Търново растежът е над 100% Данните сочат, че от началото на годината ползата към жилищното кредитиране нараства с помощта на позитивните стопански индикатори като растеж на Брутният вътрешен продукт, растеж на междинната работна заплата и спад на безработицата.
През 2017 година се регистрира и по-активно строителство на жилищни площи. По данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2017 година, спрямо второто тримесечие на 2016 година, издадените разрешителни за градеж на нови жилищни здания са се нараснали с 35.4% Започнатите нови жилищни здания се усилват с 53%. Продажните цени на парцелите също се повишават в огромните градове. Агенциите за недвижими парцели регистрират, че междинната пазарна цена в София към този момент надвишава 1 000 евро за квадрат.
От друга страна, изискванията за жилищно финансиране стават все по-изгодни. По данни на Българска народна банка за август 2017 година междинният лихвен % по новите жилищни заеми в левове се намалява с 0.95 процентни пункта по отношение на август 2016 година и доближава до 3.90%. Рекордно ниските лихви и удобните стопански индикатори оказват позитивен резултат върху търсенето на жилищни заеми, безапелационни са специалистите по жилищно финансиране.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР