От началото на 2017 година до средата на януари 2018

...
От началото на 2017 година до средата на януари 2018
Коментари Харесай

МВР е уволнило трима полицаи за незаконен арест и употреба на сила за година

От началото на 2017 година доникъде на януари 2018 година трима служители на реда са получили дисциплинарно наказване - уволняване за противозаконен арест или приложимост на мощ, отвън позволените от закона случаи. Това демонстрира отговор на Министерство на вътрешните работи на запитване на " Дневник ", отправено по закона за достъп до социална информация.

За същия интервал са били формирани близо 90 дисциплинарни производства, като за към половината - финалът е бил обвързван с налагането на някаква глоба. 79 са били инспекциите по сигнали за приложимост на мощ от служители на реда, отвън позволените от закона случаи, а 9 - за противозаконен арест.

Преобладаващата част от дисциплинарните производства - 87 са почнали

след сигнали на жители ,

измежду които два са били на длъжностни лица, става известо още от предоставената информация.

От нея се вижда, че най-преобладаващата глоба в Министерство на вътрешните работи по такива дисциплинарни производства е " неодобрение ". Такава е била наложена на 15 служителя на реда. С " мъмрене " са завърши пет сходни инспекции, като същата е броя и на глобата за други петима чиновници на реда. Наказанието " възбрана за повишение в служба за период от една до три години " е приложено при 7 дисциплинарни производства.

В края на януари 2017 година Българският хелзинкски комитет (БХК) показа отчет за използването на мощ от полицията. Един от неговите изводите беше, че няма точни данни

какъв брой са жертвите на полицейско принуждение

у нас. Според разбора за последните 15 години Министерство на вътрешните работи е уволнило 18 служители на реда за последните 15 години, на 48 е наложена санкция, а 11 са били наказани условно с отнемане от независимост (за интервал от 1,5 до 3 години).

" Това води до заключението, че в системата на Министерство на вътрешните работи липсва ефикасен механизъм за следствие и наказване, когато чиновниците на реда превишат пълномощията си ", оказва се още от отчета..

Според отчета за интервала 2000-2015 година в Министерство на вътрешните работи са постъпили над 1100 тъжби за малтретиране от страна на чиновници на реда. От тях над 400 са за нелегално задържане и също почти толкоз за нанесени телесни повреди.

Липсата на наказване за случаи на полицейско принуждение е и една от най-честите аргументи България да бъде осъждана от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР