От МВР са внесли за обществено обсъждане Наредбата, която определя

...
От МВР са внесли за обществено обсъждане Наредбата, която определя
Коментари Харесай

След разследване на GlasNews: МВР прави промени в Наредбата за наркотици на пътя

От Министерство на вътрешните работи са внесли за публично разискване Наредбата, която дефинира реда за определяне на опиати. С нея се планува водачът дал позитивна проба на пътя категорично да бъде предизвестен документално, че за времето от теста до взимането на кръвна проба не би трябвало да използва алкохол и опиати. Разкриват се и още пет лаборатории за проучване на дрога. 

Тази смяна е направена след следствие на GlasNews.bg. В него показахме фрапиращи случаи на прекъснати досъдебни производства против потвърдено пияни и дрогирани водачи. Прокурорите са спрели следствията против тях. Аргументът – допустимо е водачите да са пили или взели дрога сред полевия тест и кръвната проба. Точно в тези 45 минути.

След жестоката злополука, породена от Георги Семерджиев, и отнела живота на две млади дами в центъра на София, полицията стартира стремително тестване за дрогирани водачи. Не единствено в столицата. Но и в цялата страна. Никак не са редки случаите в които апаратът регистрира дрога, споделят пътните служители на реда.

“Има и мъже, има и млади девойки. Конкретно тъкмо не може да се каже. Имали сме случаи, при които нямаме никакво подозрение – просто решаваме да създадем тестът и се оказва позитивен резултатът. В множеството случаи до последно отхвърлят, че са употребявали опиати. След като видят показанията – тогава към този момент се досещат какво са използвали и по какъв начин са го използвали ”.

Данните демонстрират, че предходната година пътните служители на реда са открили над 4400 водачи, чийто полеви проби са били позитивни за дрога. Дали и кръвните проби са удостоверили съществуването на опиати, обаче не е ясно. Какъв е процентът на меродавност на полевите проби? Дългоочакваният отговор дава Националния фокусен център. Провокирани от фрапиращите резултати от инспекциите на пътя и публичния интерес, те вършат за първи път изцяло и изчерпателно проучване. Обхваща 2021 година. Тогава на пътя на открити 3000 водачи, използвали дрога.

„ Това, което демонстрират данни е, че най-често се засича канабис и такива със подтикващ резултат – амфетамини и метамфетамини, само че по-малка степен кокаин и екстази ”, разяснява Александър Панайотов пред Нова тв.

Проучването наблюдава и резултатите от кръвните проби на тези водачи, направени в единствената тогава химико-токсикологична лаборатория във ВМА София. Дали те удостоверяват данните от полевите проби на пътя? Оказва се – не напълно.  Констатира се значително противоречие. Около 45 % от тестванията на пътя са дали подправено позитивен резултат. 

„ Общото противоречие е 45 % за двата теста, като по- огромна е във връзка с „ Дрегер 3000 ” където е 58.6 %, до момента в който при 50 000 е 37 % ”, твърди Панайотов.

Проучването на Националния фокусен център, обаче не стопира дотук. То наблюдава и резултатите в урината, където и опиатът се задържа най-дълго.  Там резултатът също е неочакван. „ След като създадем съпоставяне с урината се оказва, че 23 % от пробите, които на пътя са позитивни, а в лабораторията са негативни, съответстват с първото проучване на пътя. Което значи, че при кръвния тест използването не е хваната, защото са минали няколко дин, само че веществото остава по дълго време в урината. Оказа се, че не е толкоз огромно сходството, в случай че вземем поради и урината ”, съобщи Панайотов.

За коментар потърсихме и Министерство на вътрешните работи. От там обявиха, че по-неточният „ Дрегер 3000 ” към този момент не се употребява. Изваден е от приложимост предходната година, точно поради значителните несъответствия в резултатите.

„ Те се употребяват в цяла Европа. Ние не сме измислили нов апарат, този апарат е общоприет и се употребява в целия Европейски Съюз, освен тук. Няма по какъв начин да бъде изработен подобен идеален апарат -  приказваме за полеви тест. Винаги ще има отклонения. Затова се прави и кръвна проба, и проба от урина, с цел да се потвърди в действителност, че индивидът е използвал субстанции ”, безапелационен е Станимир Станев.

Проучването на Националния фокусен център демонстрира още, че най-голямо сходство сред тестванията и кръвните проби има в столицата. А повече несъответствия, в сравнение с съвпадения, има в Пловдив, Бургас, Кюстендил, Монтана, Смолян. Според специалисти, това се дължи и на най-правилно взимане на пробите от пътните служители на реда в столицата, които са били подготвени за работа с тях.

Известно е, че дрегерите реагират и на някои лекарства. „ Фалшиви позитивни излизат след приложимост на енергийни питиета, някои медикаменти за главоболие с кодеин. Много постоянно - съответно за амфетамини от някои противоалергични препарати и от някои симптоматични за настинка  и грип, като псевдоефедрин, който е прекурсор на амфетамин ”, показва юрист Силвия Петкова.

Поне по шест души всяка седмица търсят съдействието на юрист Петкова. След като тестванията им на пътя са се оказали подправено позитивни. В адвокатската фирма ѝ срещаме и Мария, която има намерение да съди Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

„ Искът е в размер на 8 хиляди лв. и две хиляди лв. за прокуратурата. В началото на предходната година Мария пътува при другари в Пловдив. Пътен патрул я стопира за инспекция ”, съобщи юрист Петкова.

„ Те незабавно ми извадиха тест за опиати, без да ми вършат тест за алкохол. Поискаха ми документите, смъкнаха ме от колата и бяха уверени, че използвам опиати. Не отхвърлих, тъй като не използвам. Съгласих се, направиха ми теста и излязоха 7 типа ”, споделя Мария Кондова.

„ Преди това никакви лекарства  не съм пила, опиати също. Не съм пила кофеинови питиета, с под паника офанзиви съм и е противопоказно ”, твърди дамата.

Арестуват я и я водят в районното. Свалят номерата на колата, вършат обиск. Повдигнато ѝ е обвиняване. Наложена ѝ е мярка подписка. Кръвните ѝ проби, които излизат четири месеца по-късно са негативни. ”През тези 4 месеца нямах право да карам, таксита плащах. Имам под паника офанзиви като видя служител на реда да ме стопира. А след случая ме стопира всяка патрулка и незабавно тест за опиати ми вършат ”, показва дамата.

Проблемът в действителност не е в апарата на пътя. Тази техника се употребява и в други европейски страни. Проблемът е в дългия период на кръвните проби у нас. Отнема от три до 6 месеца.  А повода е, че упълномощените лаборатории у нас са единствено три. Доскоро беше и единствено една. Във ВМА София.

„ Нямат задоволителен потенциал, с цел да поемат толкоз огромен размер ”, твърди юрист Петкова.

От Министерство на вътрешните работи твърдят, че по разкриването на спомагателни лаборатории интензивно се работи. Обучават се и екипи. Срокове обаче към момента няма.

„ Идеята е да ги удвоим. Тоест на още три места да има опция да се прави този тест и сега тече процедура. Тя е в ход – социална поръчка за доставка на нужната техника, която да изследва както кръв, по този начин и урина, за съществуване на опиати. Те ще бъдат ситуирани – още веднъж едната ще е във ВМА, в Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи и в базовата научно-техническа лаборатория при ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив. Лабораторията ще обхване цялата Централна и Южна България.  Идеята, обаче е -  още един път да ги умножим по две. Тоест, сега се приготвя втора социална поръчка. Тя е в начален стадий и концепцията е да сложим по още една лаборатория в Бургас, Варна и Плевен ”, съобщи основен комисар Станимир Станев. 

От Националния фокусен център чакат броят на хванатите дрогирани водачи и достоверността на тестванията за предходната година да бъде доста по-висок. Което разкрива и големия проблем с използването на дрога у нас, споделя експертът по терапия на зависимости лекар Александър Канчелов.

По думите му, постигнали сме оптимално засищане на разпространяване и приложимост на дрога. През последните години той следи доста високи равнища на постоянна приложимост на дрога. И по-често пристрастяване. Особено към амфетамини и кокаин.

Проучването на Националния фокусен център открива и още един обезпокоителен факт. През 2021 година злополуките от дрогирани произшествия са се нараснали цели три пъти.

„ Има завишаване на съвсем три пъти за две години на ПТП с открита приложимост на дрога, което значи, че има проблем. Още е дребен, под 1 % от всички ПТП, при което е открито съществуване, само че  е обезпокоително ”, показва  Панайотов.

А пътните специалисти за следващ път желаеха по-драстични ограничения.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР