От Министерството на енергетиката направиха важно уточнение във връзка с

...
От Министерството на енергетиката направиха важно уточнение във връзка с
Коментари Харесай

Министерството на енергетиката: Решение за изграждане на нови ядрени мощности може да вземе само парламента

От Министерството на енергетиката направиха значимо конкретизиране по отношение на днешното присъединяване на зам.-министъра Еленко Божков в конференция за развиването на нуклеарната енергетика. След нея беше тиражирана информацията, че България би трябвало да подпише контракти със Съединени американски щати за създаване на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ и с Франция – за АЕЦ „ Белене “. 

От ведомството прецизираха, че въпросните контракти , за които Еленко Божков е съобщил, не касаят строителството на нови нуклеарни мощности, а само предпроектно инженерингово изследване

„ Както е известно, решенията за строителство на подобен вид стратегически обекти могат да бъдат взети единствено от Народното събрание “ , безапелационни са от енергийното министерство. 

Те подчертаха, че задачата на предпроектните инженерингови изследвания и разбори е да се открият всички механически и стопански параметри на възможните планове за нови нуклеарни мощности, в това число и какви са вариантите за потребление на съществуващото съоръжение посредством консолидиране в модерна цялостна система .

Всички тези данни ще бъдат предоставени на идващото постоянно държавно управление и на Народното събрание , където действително ще се вземе окончателното решение за развиване на плановете, основано на действителни технико-икономически индикатори, а не на политически пристрастия .

„ Тези планове са от стратегическо значение за енергийната и националната сигурност и е редно преди дефинитивно решение, да се оценят детайлно всички благоприятни условия “ , акцентира още от енергийното ведомство. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР