"От миналата година чуваме призиви за оставка на главния прокурор.

...
"От миналата година чуваме призиви за оставка на главния прокурор.
Коментари Харесай

Проф. Дичев: Всички се чудят как да се отърват от Гешев, да се оттегли достойно

"От предходната година чуваме апели за оставка на основния прокурор. Въпросът е за какво е толкоз мъчно хората на виновни постове да се отдръпват почтено. Позитивен знак е оставката на Цацаров, въпреки и притиснат до стената. Всички се чудят по какъв начин да се отърват от Гешев, той стопира промените в правораздаването ". Това сподели в "Твоят ден " културният антрополог проф. Ивайло Дичев.
По думите му е допустимо да подаде оставка, само че е доста мъчно.
"Борисов също можеше да го направи, да резервира достолепието си. Нинова също, хваща се за столовете си и с смут гледат на края на своята кариера ", съобщи той. И попита за какво прокуратурата да е самостоятелна от изпълнителната власт.
"Съдът да бъде самостоятелен, само че прокуратурата по какъв начин да бъде. Не разбирам това ", показа той. И изрази подозрение, че може Гешев да бъде измамен под отговорност за някои каузи. А ГЕРБ може и да поддържа оставката му - "зависи какъв брой се опасяват от разкрития ".
Журналистът Владимир Йончев от своя страна счита, че нещата вървят към оставката на Гешев, тъй като ситуацията е неудържимо.
"Цялото публично напрежение беше центрирано към основния прокурор. Естественият приключен на нещата е оставката му ", уточни той. И добави, че казусът е по-голям от личността на Гешев.
"Не е изключително успокояващо да има по-голяма фигура, която да го проверява. Правомощията на основния прокурор се трансформират с един закон, който до момента не съм чул да се разяснява. Основният проблем на прокуратурата е нейната йерархичност, всички прокурори би трябвало да равни ", сподели той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР