От Комисията за защита на конкуренцията заявиха, че следят пазара

...
От Комисията за защита на конкуренцията заявиха, че следят пазара
Коментари Харесай

КЗК следи пазара на твърди горива

От Комисията за защита на конкуренцията обявиха, че наблюдават пазара на твърди горива. Реакцията пристигна, откакто омбудсманът Диана Ковачева изиска инспекция за картел при продажбите на дърва, пелети и въглища за битови потребности. Напрежението се сътвори след повишаването и дефицита на пазара, най-вече на дърва за огрев.

От Комисия за защита на конкуренцията настояват, че наблюдават и изследват всички данни и фактори, свързани с следения растеж в цените на твърдите горива от две години насам.

Оттам разясняват, че изследването на цените за интервала 2020 и 2021 година е почнало след получен сигнал в края на предходната година със подозрения за изкуствено основаване на недостиг и повишаване на цените на пелети за отопление през предходната есен.

Установено е обаче, че повишаването е вследствие на нараснало търсене, понижено предложение и увеличени разноски.

 istock istock
Пелетите и дървата за огрев са сезонни артикули, чието търсене се дефинира от потреблението и нараства с наближаването на отоплителния сезон, споделят от Комисия за защита на конкуренцията, и изясняват обстановката с пазарните процеси. И още, Комисия за защита на конкуренцията още веднъж припомня, че няма пълномощия за ценово контролиране, нито подготвеност да проверява далавера и отбрана на потребителите.

Омбудсманът Диана Ковачева, която изиска инспекция на пазара в бранша, се базира на данни на статистиката, съгласно които за една година има 70% нарастване на цените на твърдите горива.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР