Инсталираните у нас мощности от възобновяеми енергийни източници са около

...
Инсталираните у нас мощности от възобновяеми енергийни източници са около
Коментари Харесай

За всеки ли е изгодно да си сложи слънчев панел

Инсталираните у нас мощности от възобновими енергийни източници са към 3 гигавата, само че проектите са те да скочат три пъти доникъде на века.

Нова инструкция на Европейския съюз споделя, че новите здания би трябвало да са с нулеви излъчвания до края на това десетилетие. Ще се стигне ли до пренасищане с ВЕИ централи и ще има ли несъответствия в енергийната система?
 
Прогнозата е мощностите от фотоволтаици в идващите 25 години да се усилят до 12 гигавата. Затова съгласно специалистите към момента не може да се приказва за пренасищане от възобновими източници, само че провокации не липсват.

" Инсталираната мощ е над 14 хиляди мегават часа, от които 7000 са възобновими енергийни източници, от които над 3000 са фотоволтаиците. Имаме 46% понижение на използването на електрическа енергия от ТЕЦ-овете общо, до момента в който при ФЕЦ имаме повишаване с 65% за 2023 година по отношение на 2022 година Проблемът при фотоволтаиците е тяхната честота - интервалът, в който създават силата ", сподели доцент Борислав Арнаудов, катедра „ Икономика на превоза и енергетиката ", УНСС пред Българска национална телевизия.
 
Произведената сила е налична денем, когато България изнася ток. През нощта обаче се постанова импорт, тъй като балансиращите системата централи, каквито са ПАВЕЦ " Чаира " или " Белмекен ", не работят.

" ПАВЕЦ " Чаира " две години не работи. Белмекен е в рехабилитация и все още нямаме огромна батерия - това е смисъла на системата на предпазване ", сподели доцент Кирил Джустров, декан на Минно-електромеханичния факултет, МГУ.

Как да плащаме по-евтин ток

Европейската инструкция за енергийните характерности на постройките планува климатично безпристрастен сграден фонд до 2050 година Фотоволтаичните мощности за локално ползване на сила са подобаващи за тази цел, само че не и преноса на основания ток.

" На покрива на 8-етажен блок, в случай че бъде направена фотоволтаична централа, тя би решавала проблемите, тъй като локално ще има консуматори, които ще употребяват електро силата, само че в случай че създадем в село в далечен регион една такава ФЕЦ, към този момент ще има проблеми в преноса - ще има загуби. Самите електропроводи не са планувани за безсистемно увеличение на ФЕЦ ", добави Джустров.
 istock istock
Възможно решение за енергийната система е в построяването на дребни модулни реактори. Те са с оптималната мощ от 300 мегавата. За съпоставяне пети блок на АЕЦ " Козлодуй " е 1000 мегавата.
 
" Ако желаеме да се оправим с главните провокации пред нашата енергийна система, точно декарбонизацията, енергийната сигурност и незвисимостта ни от други източници и вноса на сила ", уточни доцент Борислав Арнаудов, катедра „ Икономика на превоза и енергетиката ”, УНСС.

Тези реактори могат да са фабрично съединени и да се транспортират до мястото за инсталиране. Подходящи са както за промишлеността, по този начин и за отдалечени региони с стеснен потенциал до мрежата.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР