Средното поскъпване за страната на тока за бита ще бъде

...
Средното поскъпване за страната на тока за бита ще бъде
Коментари Харесай

Колко средно ще поскъпне токът за бита у нас

Средното повишаване за страната на тока за бита ще бъде в границите на 1,39 %. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов пред публицисти след края на публичното разискване в постройката на регулатора, на което бяха дискутирани новите цени на електрическата енергия за битовите клиенти от 1 юли.

По думите му има динамичност на цените на електрическата сила и на природния газ на тържищата, само че тя няма да повлияе значително на цената на тока за бита за новия регулаторен интервал.

Иван Иванов означи, че за трите електроразпределителни сдружения цените варират съгласно разнообразни фактори. 

Важна информация за заплащане на фактури за ток

Предложението на работната група на КЕВР е за клиентите на " Електрохолд " продажната цена да се увеличи приблизително с 2,74 на 100, а за " ЕВН " - с 1,46 %. За " Енерго-Про " предлагането е цената на тока да бъде понижена приблизително с 0,95 %.

Иванов сподели, че откогато е ръководител на регулатора не е било толкоз малко покачването на цената на електрическата енергия. Той напомни, че през предходната година повишаването на тока за бита беше 4,7 %, а през 2022 година - 4,3 на 100. Според него нарастването на цената на тока за бита от 1 юли е доста по-малко от годишната инфлация. " По създание нашето решение за цената на електрическата енергия, а и на топлинната сила, се явяват антиинфлационни фактори, които подкрепят България в нейния път за влизане в еврозоната ", разяснява Иван Иванов.

 istock istock
По време на публичното разискване единственият участник бе жителят Ясен Цветанов, който смята, че настояването за нарастване на цените на тока за бита е неприемливо и нецелесъобразно. Той е на мнение, че не може посредством покачването на цените жителите да заплащат насъбрания недостиг във Фонд " Сигурност на електроенергийната система ".

Ще нарастне ли токът за семействата

Ръководителят на работната група Пламен Младеновски отговори, че дефицитът на средства във Фонда не е отразен в проекторешението на КЕВР, тъй като този недостиг ще се покрие посредством решение на Министерския съвет.

Председателят на КЕВР Иван Иванов насрочи за 30 юни закрито съвещание, на което комисията ще се произнесе с решение за цената на тока за бита от 1 юли.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР