От кирилицата тръгва нашата национална идентичност. Това заяви вицепрезидентът Илияна

...
От кирилицата тръгва нашата национална идентичност. Това заяви вицепрезидентът Илияна
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Кирилицата е дело на българската държава

" От кирилицата потегля нашата национална еднаквост ". Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в Плиска, където в Деня на Свети Седмочисленици и успението на Св. Климент Охридски бе открита Крепост на кирилицата.

Крепостта на кирилицата, която взаимно откриха вицепрезидентът и Валя Балканска, е част от културно-историческия комплекс Двор на кирилицата със основател Карен Алексанян. Цитаделата е построена на две равнища и в тях са подредени експозиции, представящи основаването на буквите и делата на владетели, управлявали страната от първопрестолна Плиска.

„ Исторически факт е, че прогонени от Моравия трима от учениците на светите братя - Климент, Наум и Ангеларий са признати от българския цар Борис I. И тук, в края на IX век, поражда кирилицата, която през днешния ден употребяват милиони хора по света. Кирилицата е дело на българската страна ", напомни вицепрезидентът.

Илияна Йотова акцентира ролята на Плиска и Княз Борис I делото на Кирил и Методий и техните възпитаници да бъде избавено и да оцелее, с цел да сътвори основата за един нов, трети нравствен свят в развиването на средновековна Европа - славянския.

Историята на писмеността, на остарялата ни просвета и литература ни сътвори като народ, който се усеща като единно цяло - по едно и също време друга, само че и неделима част от европейската цивилизация, към която принадлежим не от броени години, а от епохи, сподели вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова силата на българското слово и нематериалност се оказа по-могъща от войните, робствата и непознатите ползи. „ Българският народ оцеля тъй като запази, опази своята просвета, паметниците, книгите ", безапелационна бе тя.

„ България е една от най-древните европейски култури, създавали сме своите език и нематериалност епохи, а през днешния ден те са неоценимото ни благосъстояние и залог за бъдещето. Наш дълг е да ги съхраним, продължим и предадем на поколенията ", прикани вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова през идната година, когато България ще ръководи Съвета на Европейски Съюз би трябвало почтено да означи две дати - 3 март и 24 май. „ Като нация би трябвало да създадем всичко допустимо 24 май да бъде един огромен европейски празник на културата и писмеността. Ние българите ще покажем от кое място потегли европейската цивилизация и какъв брой доста дължи днешна Европа на един дребен народ, който е горделив със своята над 1300-годишна история ", съобщи вицепрезидентът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова сервира цветя и на новооткрити барелефи в двора на комплекса на писатели и поети от разнообразни страни, творили на кирилица. На откриването, проведено с поддръжката на общините Плиска и Каспичан, участваха дипломати, народни представители, кметове, поданици и посетители на града.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР