От известно време е възможно хората с липсващи крайници да

...
От известно време е възможно хората с липсващи крайници да
Коментари Харесай

Създадоха мозъчен интерфейс, който усеща протези



От известно време е допустимо хората с изчезнали крака да управляват протезите си непосредствено с команди от мозъка, само че това, което липсва, е кинестетична противоположна връзка - сигналите, които дават на човек чувството за битие на крайниците му. Хората с протези би трябвало да поддържат непрестанен образен контакт, с цел да са сигурни какво и по какъв начин хващат, вместо да работят по инстинкт. Скоро това може да се промени, с помощта на новоразработен мозъчен интерфейс, който прибавя изчезналата противоположна връзка и кара протезите да се усещат като лични крака.

Трикът е да бъде основана двупосочна връзка на мястото, където ампутираните нерви са свързани с останалата част от мускула. Пациенти, взели участие в ранни проби на системата, освен са били способни да правят естествени действия с протезите си, без да ги гледат, само че постоянно са го правели толкоз елегантно, колкото хора с естествени крака. Те даже оповестяват, че протезите почнали да се усещат като част от тялото им, а не просто електронна джаджа, прикрепена към него.

Обратната връзка не е доста детайлна към този миг, а учените ще се опитат да разработят по-фини сигнали, които да наподобяват тези в биологичните крака. Въпреки това, стъпката е доста сериозна и може скоро да даде напълно ново качество на живот на хората с изкуствени крака.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР