От Исландия до Китай се забелязва невиждана военна активност и

...
От Исландия до Китай се забелязва невиждана военна активност и
Коментари Харесай

Патриотични игри Русия – САЩ

От Исландия до Китай се вижда невиждана военна интензивност и проява на мощ с увеличаващ се интензитет


Отминалите летни горещи месеци бяха продължени с в действителност гореща есен във военно политически проект. Напрежението сред Русия и Съединени американски щати и Англия внезапно се изостри в няколко посоки. Новите обвинявания от страна на Тереза Мей по случая „ Скрипал “ включват фрагменти с двама хипотетични реализатори, за които се твърди, че са офицери от военното разузнаване на Русия. На това съображение към този момент се упорства за въвеждането на нови наказания против страната.

Съединени американски щати усилиха санкционните ограничавания и заплашиха с нови, които ще бъдат въведени през ноември, в случай че Русия „ не си промени политиката към Украйна “. Не е ясно кой е създателят на тази дефиниция на Белия дом, само че въпреки това е изцяло ясно, че Кремъл няма по какъв начин да се съгласи с подобен метод, тъй като в случай че отстъпи пред сегашните претенции за Украйна, неотложно ще бъдат въведени нови, които този път ще изискват незабавното сдаване на властта от Путин в изгода да вземем за пример на… Навални, или като втори вид Ходорковски.

Рязко набъбна напрежението към спора в Източна Украйна. В края на лятото там беше погубен водача на Донецк – Александър Захарченко, като обвиняванията на Москва сочат непосредствено управляващите в Киев. Това, както и предстоящото възмездие, сигурно ще срутен така и така нежното и само за в този момент политическо съглашение от „ Минск-2 “.

Темата за Сирия и опълчването би трябвало да се преглежда изцяло съществено, тъй като там още веднъж се стигна до закани от нови ракетни удари. Американкият президент Доналд Тръмп заплаши с следващата ракетна офанзива, в случай че се стартира нахлуване против провинция Идлиб, единствения останал сирийски анклав с въоръжени джихадисти. Бяха отправени и косвени закани против съветските въоръжени сили в базите Хмеймим и Тартуз. В отговор Русия изпрати сериозна армада в Средиземно море, като светът още веднъж замръзна пред опцията от директен боен конфликт на тези две страни в Сирия.

Към момента Съединени американски щати са разположили в Средиземно море две авиационно ударни групи (АУГ), водени от самолетоносачите „ Хари Труман “ и „ Нимиц “. В техния състав са включени 2 крайцера, 11 фрегати с управляемо ракетно оръжие (УРО), и две подводници вид „ Вирджиния “, или общо 15 морски платформи, носители на крилати ракети „ Томахоук “. С наличните сили и средства ВМФ на Съединени американски щати, включително Военновъздушни сили въз основата Ал-Удейд в Катар, могат да нанесат три ракетни талази с към 120-140 крилати ракети „ Томахоук “ и AGM-158 JASSM. Като контраст Русия образува към крайбрежията на Сирия морска формация от 15 кораба и подводници. От тях 8 бр. с крилати ракети „ Калибър “ за удари по земни цели и 9 бр. с противокорабни ракети, включително „ Вулкан “ и „ Уран “ и противовъздушната система „ Форт “, аналог на наземната С-300 с опция за прихващане на крилати ракети. Включването на ракетния крайцер „ Адмирал Устинов “ с противокорабните му ракети задържа американските крайцери и фрегати с „ Томахоук “ на отдалеченост от 1000 км, което от своя страна при дозвуковата скорост на „ Томахоук “ дава опция за подготовка за отразяване на офанзивата от един час след старта. В същото време Русия закри въздушното пространство над сирийското крайбрежие, като го разгласи за зона за осъществяване на военни учения.

Твърде евентуално е напрежението към Сирия внезапно да ескалира идващия месец директно преди изборите за Конгрес в Съединени американски щати. Както и при предходните два ракетни удара след встъпването в служба, Доналд Тръмп ще търси на първо място резултат във вътрешно-политически проект и медийни изяви за усилване на позициите си преди вота през ноември.

Един от потвърдилите се сполучливи ходове за излизане от задъненото състояние на президентската администрация още от времената на аферата с Моника Люински и опасността от импийчмънт на Бил Клинтън това е ракетна офанзива по враговете на Америка в чужбина. Тогава против Афганистан, в този момент против Сирия. Още повече, че такива акции към този момент бяха отиграни с предходните две ракетни набези против Сирия. Търсеният резултат в медиен проект реализира задачата си. Президентът беше припознат като съдбоносен герой против външните врагове. Отговор от руснаците нямаше, а и те нямаха никакво съображение за подобен, там не бяха изумени нито една тяхна база, техника или персонален състав. Същото изискване, което съблюдава и Израел при неговите удари по инфраструктурата на иранските сили в Сирия.

В сегашния кръг на патриотичните игри към Сирия има един доста рисков миг, а точно съществуването на саботажни ядра вътре в самата президентска администрация, нещо за което намерено се приказва в оповестеното предходната седмица писмо на чиновник от Белия дом.

Освен напрежението към Сирия с възходяща паника се следят патриотичните игри на двете супер сили във военно отношение. От Исландия до Китай се вижда невиждана военна интензивност и проява на мощ с увеличаващ се интензитет. Пример за това са стартиралите взаимни военни учения сред армиите на Русия, Китай и Монголия – „ Восток – 2018 “ и в отговор това на НАТО „ Trident Juncture 2018 “. От 10 до 17 септември в Източния боен окръг на Русия се организираха най-големите военни учения от 27 години насам. Равни по мащаб само с учението Запад – 1981 от Студената война.

Около 297 хиляди военнослужещи участваха в ученията в източната част на Сибир. Привлечени бяха над 1000 самолети, хеликоптери и дронове, 36 000 танкове, бронетранспортьори и други бронирани машини и 80 кораби и помощни съдове. Учението занапред ще се проучва, само че още от в този момент се открояват няколко основни момента.

На първо място прехвърлянето на такова голямо разстояние на невероятни по актуалните мащаби персонален състав и бойна техника. Това изисква голяма работа по ръководството и взаимоотношението на средствата за транспорт и доставка, построяването на полеви лагери за настаняване, изхранване и регулярна доставка на горива и муниции за тази войска. Предишната разхлабена съветска войска, губеща войната в Кавказ по времената на Елцин, на процедура към този момент е радикално изменена. Изнесените данни демонстрират, че бойните подразделения са комплектовани главно с професионални бойци. От три батальона, два са професионални, един е наборен. Завършена е реорганизацията на структурата и сега се залага на усилените батальони тактически групи (БТГ) в състав 800-900 експерти. Към момента в сухопътните и въздушно-десантните войски има 126 БТГ.

Важен миг е присъединяване на китайския контингент. Съгласно китайските оценки, по време на взаимното обучение са реализирани цялостна интеграция на системите за ръководство на войските, Противовъздушна отбрана, целеуказването и системата за огнево поразяване, както и свръзките. Посланието е ясно, Русия и Китай могат да си сътрудничат тясно във военната сфера против НАТО и Съединени американски щати, в това число и в региона на Тихия океан.

Русия съобщи, че ще организира учения от подобен мащаб регулярно на всеки 5 години за инспекция на процедура на програмата си за превъоръжаване.

Провокирано от «Восток-2018» НАТО започва «Trident Juncture 2018 “. Учението се организира в северните региони на съюз при присъединяване на 40 000 души, самолети и кораби от страните членки. Това обучение макар скромния си размер на силите и средствата ще бъде самобитен изпит за новосъздадените натовски сили Spearhead Force, които имат за цел да отразяват възможна съветска експанзия против Прибалтика. В учението ще вземат участие и войски на Финландия и Швеция, макар че страните не са членки на съюза.

Видно е, че опълчването сред Русия и Съединени американски щати навлиза в нов исторически стадий. За това военната съставния елемент в политиката, въоръжените спорове, дейното опълчване сред тези страни, възходящите стремглаво военни бюджети, стратегиите за превъоръжаване, демонстрираните от Русия нови типове оръжия без аналог все още и скоростното финансиране от страна на Съединени американски щати за догонващи стратегии, новите форми на противопоставяне, включително в осведомителната и кибер-сферата ще бъдат тематика на поредност от разбори на в. „ Труд “.

Темите са извънредно значими и от позиция на действието или бездействието в тази област на Европейски Съюз и на България като част от този съюз и на НАТО. Бъдещата промяна на Европейски Съюз в това направление е наложителна, тъй като актуалната интеграция на европейските армии не дава отговор на провокациите, пред които сме изправени. Нужни са нов метод и нови дейности, а с цел да знаем какви би трябвало да са те, би трябвало първо да забележим какво вършат другите към нас в това направление.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР