От Инвестбанк“ днес излязоха с позиция по случая с преводи

...
От Инвестбанк“ днес излязоха с позиция по случая с преводи
Коментари Харесай

Инвестбанк“ отрече да има нарушение в случая с паричния превод от Венецуела

От „ Инвестбанк “ през днешния ден излязоха с позиция по случая с преводи на милиони долари от Венецуела към България. От финансовата институция декларират, че нямат и не са имали кореспондентски връзки с венецуелски банки. За „ По света и у нас “ от банката обявиха, че средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при осъществяване на всички условия на Валутния закон.

В писмена позиция на " Инвестбанк " се споделя, че осъществените входящи и изходящи прехвърляния са били главно за доставка на хранителни артикули за Венецуела. Като съображение пред финансовата институция са показани товарителници. Твърдят още, че не са налични санкционни преводи, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела.

По неофициални данни през адвокатската доверителна сметка са минали 140 милиона $, като с 80 милиона са направени заплащания към сметки на банки в трети страни.
Тихомир Безлов, шеф на Центъра за проучване на демокрацията: Но това, забележете, е станало преди Нова година, доколкото разбирам, т.е. преди влизането на всички тези наказания, които постановиха Съединени американски щати и Западноевропейските страни.  ДАНС ревизира българска банка поради парични преводи от Венецуела ДАНС ревизира българска банка поради парични преводи от Венецуела
Държавната организация за национална сигурност ревизира българска банка поради парични преводи, получавани от Венецуела. Става дума за милиони евро с изт...

От финансовата институция декларират още, че преди средствата да постъпят при тях, те са минали през най-малко две други банки-кореспонденти.
Тихомир Безлов, шеф на Центъра за проучване на демокрацията: Те нормално са американски и британски. Разбирам, че през немска банка, която е кореспондентска на тази банка са минали най-после средствата.
Ако имат подозрения за подозрителни покупко-продажби кореспондентските банки са длъжни да уведомят за това банката адресат. Цялата тази преписка се пази във всяка банка през, която средствата са минали. Отделно всяка банка е задължена да прави непрекъснат надзор за правда на заплащанията.
Владимир Каролев, икономист: Всичко, което е над 10 хиляди лв., било превод, било касово в случай че желаете да изтеглите над 10 000 лв. сте длъжни да пишете декларация от къде е произхода на парите. И тази декларация, едно от копията отива в ДАНС.
Според специалистите в тази ситуация няма проблем с банковите преводи, в случай че парите са отивали фактически за доставки на храни и медикаменти, както се твърди.
 Каролев: Ще би трябвало да има уволнения, в случай че службите са закъснели за Венецуела Каролев: Ще би трябвало да има уволнения, в случай че службите са закъснели за Венецуела
Държавната организация за национална сигурност (ДАНС) ревизира българска банка поради парични преводи, получавани от Венецуела. Става дума за милиони ев...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР