От Института за пътна безопасност са изпратили писмо до министър-председателя

...
От Института за пътна безопасност са изпратили писмо до министър-председателя
Коментари Харесай

ИПБ с писмо до Кирил Петков: Обвиняват „Автомагистрали“ ЕАД в незаконни действия

От " Института за пътна сигурност " са изпратили писмо до министър-председателя Кирил Петков, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и Комисията за защита на конкуренцията, в което упрекват „ Автомагистрали “ ЕАД в противозаконни дейности.

" Публично прочут факт е, че предходната година бяха прекъснати договорите за настоящ ремонт и поддържане(ТРП) от Агенция “Пътна инфраструктура “ с всички реализатори по такива контракти, по които плануваният финансов запас е неведнъж надвишен. Установи се, че тази процедура е изкривила действителността сред очакван бюджет и разходен подобен без съществуване на обезпечени средства, като същите са били разплащани в края на всяка бюджетна година от тъй наречените остатъци. „ Автомагистрали “ ЕАД е едно от сдруженията, чийто контракти бяха прекъснати отчасти и въз основа на тях бяха подписани спомагателни съглашения за подсигуряване на зимното поддържане, което е основно за пътната сигурност и националната сигурност, както и за дотъкмяване на неотложни, незабавни, стартирали към този момент действия, в това число и спешни. Въпросните съглашения бяха удължени до м.септември от настоящето управление на АПИ и Министерство на регионалното развитие, поради обстоятелството, че не съумяха да проведат процедури по Закон за обществените поръчки за подсигуряване на нови и действителни контракти с реализатори по тези жизненоважни за страната действия ", разяснява от Института.

Според тях " е налице тъпчене на закона, безконтролно отношение и липса на подготвеност от страна на всички гореспоменати лица. "

" Не е ясно какви са ценовите предложения, нито на какви цени са подписани контракти с класираната преди всичко компания и дали те са същите, или разнообразни (по-високи например) от цените по спомагателните съглашения, респективно по главните, отчасти прекъснати контракти. При инспекция на документите и сравнение на цифрите ще се откри има, или няма финансова вреда. Не е ясно и за какво управлението на Автомагистрала си е разрешило жестоко да нарушава закона, откакто няма право да афишира сходни процедури по свои правила, както и по никакви други, с изключение на според съществуващите и в действие спомагателни съглашения. Не е ясно и по какъв начин министър Гроздан Караджов упражнява правата на притежател на капитала и пази държавния интерес, откакто повече от месец той не упражнява надзор върху активността на своите довереници, определени персонално от него след конкурс ", допълват от ИПБ.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР