От години трупата на Русенската опера представя както спектакли и

...
От години трупата на Русенската опера представя както спектакли и
Коментари Харесай

Образователна програма води ученици зад кулисите на Русенската опера

От години трупата на Русенската опера показва както спектакли и концерти за публиката в града, по този начин и просветителни концерти, ориентирани към учениците. 
Басът Пламен Бейков, който неотдавна пое поста шеф на Държавната опера в Русе, от дълго време играе ролята и на сценарист, режисьор и преподавател в тези просветителни стратегии. В единия им вид артистите вървят в класните стаи и онагледяват уроците по музика, а в другия - учениците посещават театъра, надникват зад кулисите, в гримьорните и другите работилници.

Тези срещи постоянно потвърждават едно - че класиката може да бъде занимателна и да провокира интереса на децата. Те откликват доста непринудено, задават въпроси и любознанието им е събудено, а идната крачка е да отидат на опера или самите те да опитат да свирят на музикален инструмент.

След интервал на спиране поради пандемията и поради пожара в постройката на Операта просветителните концерти бяха възобновени в навечерието на 24 май.

Пламен Бейков описа в предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " какво съставляват просветителните стратегии на Русенската опера, а кореспондентът на БНР в града Ася Пенчева пресъздава в репортажа си едно посещение на артистите в учебно заведение. Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР