От години средиземноморската диета се счита за най-лесния, ефективен и

...
От години средиземноморската диета се счита за най-лесния, ефективен и
Коментари Харесай

Атлантическата диета и с какво е по-различна от другите

От години средиземноморската диета се смята за най-лесния, ефикасен и апетитен метод да поддържаме форма, да бъдем по-млади, енергични, здрави и красиви. Но в последно време все по-често се приказва и за една друга диета с редица изгоди - атлантическата.

Това е обичайният метод на хранене в Северозападна Испания и Северна Португалия, прочут още като северозападна европейска обичайната атлантическа диета. Според различни изследвания, последните от които публикувано наскоро в журнала JAMA Network Open, тази диета се свързва с редица изгоди за сърдечно-съдовата система и понижаване на риска от преждевременна гибел вследствие на онкологични или различен вид болести. И това е потвърдено с данни за над 36 хиляди души. 

Освен това научните доказателства сочат, че храненето по правилата на атлантическата диета понижава деянията на метаболитния синдром - положение, което комбинира високо кръвно налягане, висока кръвна захар и триглицериди, както и нараснало количество мазнини в региона на корема. А то може да се трансформира в причина за отключване на разнообразни сърдечно-съдови проблеми и диабет, както и за инсулти и инфаркти - една от честите аргументи за преждевременна гибел.

В основата на атлантическата диета са храни, които се срещат обичайно в тази част на Европа. Но тя може да бъде също толкоз ефикасна, даже и да живеем на друго място по света - стига да сме задоволително прецизни в спазването й. Акцентът е върху потреблението на растителни артикули, само че освен.

В менюто се включва прясна риба, най-вече тресчица. Позволява се аленото месо, млечните артикули, бобовите култури, свежите зеленчуци. Характерни са зеленчуковите супи, най-много тези с картофи. Хлябът е пълнозърнест, а виното е позволено, само че в рационални дози.

Приемът на по-големи количества риба, бобови и зеленчуци неведнъж е свързван с понижаване на стойностите на с-реактивен протеин - индикатор за възпалителни процеси в организма, които са в основата на редица болести и дегенеративни процеси.

Освен това с този вид хранене понижаваме равнищата на триглицеридите, които са директно свързани с холестерола, както и стойностите на кръвното налягане. За най-много изгоди от тази диета обаче би трябвало да сведем до най-малко количеството алено месо и картофи, тъй като те имат противоположния на търсения от нас резултат. 

За съпоставяне при средиземноморската диета има доста повече плодове и зеленчуци, ядки и семена и приложимост съвсем на всички места на екстра върджин маслиново масло. При нея аленото месо е по-скоро изключение, за разлика от всички източници на омега-3 мастни киселини като мазните риби. Яйцата и млечните артикули също са в по-малки количества.

Това прави атлантическата диета един много по-либерален избор, в случай че не желаеме да се лишаваме от доста, само че в това време желаеме да се грижим за здравето си. И при нея се обръща внимание освен на това какво ядем, само че и по какъв начин, разяснява CNN.

Препоръчва се домашно приготвената храна, а храненето е обществен акт, мотив за връзка и основаване на позитивни страсти. Да се храним постепенно, осъзнато, да се любуваме на храната и всяко ястие да продължава най-малко 20 минути. Колкото и да ни е мъчно това в забързаното всекидневие, основаването на този табиет сигурно ще помогне да подобрим връзката си с храната, а оттова и да увеличим изгодите от нейната консумация. Така атлантическата диета ще е още по-ефективна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР