От години много учени твърдят, че трябва да изключим червеното

...
От години много учени твърдят, че трябва да изключим червеното
Коментари Харесай

Какво се случва с тялото ни, ако спрем да ядем червено месо

От години доста учени настояват, че би трябвало да изключим аленото месо от храненето си, в случай че желаеме да бъдем здрави и да живеем по-дълго. Причините за това не са една и две и са надалеч от модата да си вегетарианец или веган. Ето какво се случва с тялото ни, в случай че вземем това решение и се сбогуваме с пържолите.
 Защо да сменяем аленото месо и саламите с храни от растителен генезис
Още едно оръжие против диабета и сърдечно-съдовите проблеми

Няколко лесни промени в диетата

Заболявания

Ограничаването на потреблението на червено месо води до понижаване на риска от развиване на разнообразни болести, които от време на време могат да доведат до тежки увреждания и даже гибел. Високото количество наситени мазнини, което се съдържа в това месо, ни прави по-податливи на сърдечно-съдови болести и диабет.

Консумацията на алено месо се свързва директно с увеличение на риска от сърдечни удари. Като причина се извежда увеличеното натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове. То е и причина за развиване на деменция и болест на Алцхаймер.
 Снимка 625434

Освен това е потвърдено с, че диетата с високо съдъръжание на наситени мазнини усилва възпаленията в организма и по този начин покачва риска от онкологични болести. На първо място - от рак на дебелото черво, с който се диагностицират от ден на ден и все по-млади хора в последните години.

Както модифицираните меса като салами, по този начин и тези, които готвим на висока температура, водят до отделянето на характерни субстанции в организма, увеличаващи шанса за този тип рак, най-много при хора с генетична предразположеност.

Килограми

Освен с разнообразни болести, потреблението на алено месо се свързва и с нараснал риск от затлъстяване, което единствено по себе си е предпоставка за влошено здраве. Затова в случай че го изключим от менюто си, най-вероятно бързо и елементарно ще свалим няколко кг.

Киселинност

Здравият организъм има добър pH баланс. Когато той е нарушен, това води до редица негативи. Червеното влиза в графата на киселинно образуващите храни. То основава високо киселинно натоварване, което тялото би трябвало да всмуква и обезврежда. А и високата киселинност създава съвършена среда за разнообразни болести като рак да вземем за пример.
 Снимка 654358

Холестерол

Без особена изненада, потреблението на телешко и свинско води до повишение на равнищата на холестерола поради високото количество наситени мазнини, които по рекомендация не трябва да надвишават 10% от дневния калориен банкет. Когато този % се надвишава постоянно, това води до струпване на плаки по стените на кръвоносните съдове и атеросклероза. А тя е причина за коронарна артериална болест, инфаркт, инсулт и други болести на сърдечно-съдовата система.

Хранителни субстанции

Въпреки евентуалните вреди, аленото месо за мнозина е основен източник на протеин. И в случай че се откажем от него, би трябвало дейно да го заместим, с цел да не оставим организма си в недостиг на хранителни субстанции. Важно е да си набираме и витамини от групата В, както и желязо.

Ако се тормозим, че няма да успеем да го създадем с безмесното хранене, то е целесъобразно да одобряваме хранителни добавки. Също по този начин доста хора, даже тези, които ядат алено месо, имат недостиг на магнезий. Затова е значимо да следим неговите равнища и в случай че е необходимо - да си го набираме в допълнение, написа Reader`s Digest.

Стомашни проблеми

Когато одобряваме тежки храни, каквото е аленото месо, стомахът ни изпитва усложнения да го обработи. И това води до болежка, отичане, газове и други стомашни неразположения, които не са приятни на никого. Затова в случай че се откажем от него, първо ще има интервал на пренастройка на стомаха, след който ще се усещаме доста по-добре.
 Лабораторно отгледаното месо - по какъв начин се създава и има ли бъдеще в международен мащаб
Къде в света можем да опитаме лабораторно отгледано месо

Като същинско месо, само че не напълно

Енергия

Когато тялото ни е крепко, сърцето е крепко, стомахът - също, ние неизменно се усещаме по-добре. А това се показва допълнително сила, която имаме за ежедневните действия. Освен това замяната на алено месо с по-здравословни храни, като фасул, растителни мазнини, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, може да докара до по-високи енергийни равнища.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР