От ГЕРБ нарекоха политическо наложеното от президента Румен Радев вето

...
От ГЕРБ нарекоха политическо наложеното от президента Румен Радев вето
Коментари Харесай

ГЕРБ отвръща: Ветото на президента е политическо

От ГЕРБ нарекоха политическо наложеното от президента Румен Радев несъгласие върху Изборния кодекс. Според ръководещите с изказавнето си президентът обезпечава и " спешен излаз " на Българска социалистическа партия от обстановката с излизането от Народното събрание на алените. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов настоя и че няма актове в изборния развой, които да не подлежат на обжалване, каквито са рецензиите на президента.

По-рано през днешния ден Радев върна за ново разискване измененията в Изборния кодекс и прикани соцдепутатите да се върнат на депутатските банки и да изпълнят ролята си на законотворци.

" Президентското несъгласие върху измененията от Изборния кодекс е политическо. Във ветото под формата на причини се създават неправилни тълкования ", сподели на конференция Данаил Кирилов.

" Новото, което чухме във ветото и новият акцент с изключение на машините и преференциалният избор, които считаме, че удовлетворихме, беше обжалваемостта на актовете в изборния развой и смяната на подсъдността. Очевидно е, че в този случай президентът е бил подведен и със страдание го споделям, че явно не е възприел препоръките на правния си консултант – проф. Друмева, а осен това се е доверил на Българска социалистическа партия. Категорично ще заявя, че няма актове в изборния развой, които да не подлежат на обжалване ", съобщи Кирилов.

Както се обрисува ветото да е за няколко групи хипотези, най-вероятно е то да бъде отхвърлено, след което президентът ще би трябвало да подпише декрет за обявяване на закона, изясни още той. Ако отхвърлим ветото, имаме процедура на импортиран законопроект за преференциите от ГЕРБ, добави Кирилов.

Според Тома Биков пък президентът основава опция за спешен вход на левицата за връщането й в Народното събрание.

" Предполагаме, че до няколко часа сътрудниците от Българска социалистическа партия ще одобряват предлагането на господин Радев да се върнат в Народното събрание и по този начин ще станем очевидци на един " хепи енд “. Надяваме се Българска социалистическа партия да признаят господин Радев за собствен фиктивен водач, с цел да не ставаме всички очевидци на спектакъл, който се играе на " Позитано " 20 и на " Дондуков " 2. Така ще приказваме единствено с един водач, ще ни бъде и на нас доста по-лесно ", съобщи Биков.

Александър Ненков от ГЕРБ нападна президента и поради настояването за въвеждането на машинно гласоподаване и настоя, че на никое място в Европа няма въведена такава система.

" Такава има във Венецуела. Ако президентът желае да бъде българският Мадуро… неговите дейности приказват за това ", съобщи Ненков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР