От февруари всички парични преводи, които физическите лица и фирмите

...
От февруари всички парични преводи, които физическите лица и фирмите
Коментари Харесай

Банковите преводи вече ще пристигат за час

От февруари всички парични преводи, които физическите лица и компаниите правят между тях през банките в България, ще са в границите на час, оповестява Сега. До момента това беше допустимо единствено против възнаграждение на солидна банкова такса.

От Българска народна банка твърдят, че банките повече няма да имат съображение в допълнение да таксуват бързите преводи.

Към момента преведените пари постоянно се забавят и идват при получателя едвам на идващия ден. Причината е, че разплащания през системата БИСЕРА се правят три пъти на ден, и според от това по кое време са подредени, могат да са налични по сметка на другия ден. Ако клиентът желае да е сигурен, че парите ще дойдат незабавно, тогава се употребява системата RINGS, а това е обвързвано и с спомагателна такса.

Новата по-бърза услуга е резултат от работата по план, почнал през 2020 година, показва централната банка. При него потребителските преводи към този момент ще се правят според условията на Единната зона за заплащания в евро (SEPA). На процедура платежните нареждания ще се извършват 24 часа в денонощието през всички календарни дни на годината.

Това изключително ще форсира превода на работни заплати като всички служащи в границите на един час ще получават възнагражденията си, без значение на коя банка са клиенти. В рамките на час ще можем да захраним сметката на родственик, непосредствен, бизнеспартньор или снабдител.

При спряна услуга от даден оператор - да вземем за пример телефон, ток или вода, дължимата сума ще бъде получена по-бързо при осъществяване на превод от клиента и услугата ще бъде обновена.

Засега обаче заплащанията към бюджета са изключени от нововъведението. Там левовите преводи ще преминат в SEPA на по-късен стадий.

Новата услуга не значи обаче унищожаване на банковите такси за преводи. Въвеждането на стандарта SEPA за всички преводи в лв. ще се таксува съгласно настоящите цени на банките, само че Българска народна банка акцентира, че новата услуга не би трябвало да усилва таксите, които потребителите и бизнесът заплащат за осъществяване на платежни интервенции.

Изпълнението на кредитни преводи в левове по SEPA стандарта ще се прави при използване на необятно публикувания в Европа сетълмент модел - с потребление на специфична сметка в централната банка за авансово обезпечаване на средства от банките за осъществяване на заплащания. Клиентските кредитни преводи ще бъдат изпращани в общ файл от банката на наредителя към системата БИСЕРА. На процедура в един файл могат да се групират голям брой самостоятелни заплащания, всяко от които с размер до 100 хиляди лева

Индивидуални заплащания на стойност над 100 хиляди лв. ще продължат да се извършват, както и до момента - посредством системата за брутен сетълмент в действително време RINGS, оперирана от Българска народна банка. Времето за осъществяване на подобен кредитен превод остава в границите на един час.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР