От екрана той караше милиони да се смеят. Но зад

...
От екрана той караше милиони да се смеят. Но зад
Коментари Харесай

Демоните на Матю Пери: Алкохолът, лекарствата и несигурността

От екрана той караше милиони да се смеят. Но зад камера артистът Матю Пери се бореше с демоните, събудени от ужасното му детство.

През 1986 година, откакто се мести в Лос Анджелис, Пери е уверен, че славата ще измие всичките му проблеми.

„ Аз копнеех за това повече от всеки различен човек на планетата “, написа той в записките си предходната година. “Имах потребност от това. Това беше единственото нещо, което щеше да ме поправи. Бях сигурен в това. ”

В последна сметка Пери сбъдна желанието си, трансформирайки се в една от шестте централни звезди на най-обичания ситком от последните 30 години – “Приятели ”.

Славата като проницателния Чандлър Бинг в „ Приятели “ му донесе и благосъстояние под формата на 1,1 милиона $ на епизод. Пери се радваше и на поредност от блестящи гаджета, напомнят от BBC.

И въпреки всичко зад кулисите битките на Пери да резервира персоналния си живот и здраве в релси наподобява единствено нарастват

В автобиографията си Пери наблюдава своята неустановеност, както и комичния си гений, обратно до детството. Той е колеблив сред разведените си родители и се усеща зарязан и от двамата.

Майка му беше канадска кралица на хубостта, трансформирала се в журналистка, която беше прессекретар на министър-председателя Пиер Трюдо. Баща му е американски артист, който взе участие в реклами на афтършейв Old Spice.

По-голямата част от детството на Пери минава в Отава, Канада. Той споделя че е бил „ изолирано хлапе “, тъй като работата на майка му „ просто означаваше, че извозвам доста време самичък “.

“Съответно се научих да бъда занимателен, тъй като трябваше да бъда ”, сподели той.

Тенис знамение

Майка му имаше стресираща работа, „ и това, че бях забаве я успокояваше задоволително, тъй че да сготви малко храна, да седне на масата за вечеря с мен и да ме изслуша – откакто аз я изслушвах, несъмнено “.

Що се отнася до татко му, “виждах лицето му по-често по малкия екран или в списанията, в сравнение с в реалност ”. Но той беше “моят воин ”, написа артистът.

До 10-годишна възраст Пери стартира да се държи зле – краде пари, пуши, оставя оценките му да се намаляват и в един миг набива своя съученик и наследник на Трюдо Джъстин – в този момент министър-председател на Канада.

За първи път на 13 години той си споделя, че  е решен да се отърве от възприятието си на изоставеност.

Когато се мести в Лос Анджелис, с цел да живее с татко си на 15 години, наподобява, че Пери се е насочил към кариера на тенисист. Но конкуренцията в Калифорния се оказа по-тежка от тази в Канада. Това го кара да сенасочи към актьорството. Той получава функции в сериалите от 1980 година Charles in Charge и Growing Pains, по-късно основни функции в Sydney от 1990 година и Home Free от 1993 година

Когато се появява сюжет за различен нов сериал, наименуван Friends Like Us, Пери незабавно вижда себе си в него.

„ Когато прочетох сюжета за „ Приятели като нас “, като че ли някой ме беше следвал цяла година, крадеше шегите ми, копираше маниерите ми, фотокопираше изтощения ми, само че проницателен мироглед за живота “, описа той. „ Един воин ми се открои по-специално. Не че мислех, че мога да играя Чандлър. Аз бях Чандлър. “

Приятелски гласове

Но имаше измама. Той към този момент беше поел ангажимент да се появи в „ научно-фантастична комедия “. Ала този план се оказа ужасяващ и пропадна. През това време артистът, който беше първият избор да играе Чандлър в другия сериал, също се отхвърли от ролята.

Така Пери стана последният и най-младият реализатор на основна роля. Той незабавно беше сигурен, че ще получи триумфът, който постоянно е желал. Когато за първи път срещна основателя Марта Кауфман, „ знаех тъкмо тогава какъв брой голямо ще бъде всичко “.

Той беше прав. Шоуто се трансформира в шлагер и славата, за която жадуваше, дойде. Но това не изми проблемите му.

Анистън се изправи против него

“Да участваш в шоу може да бъде мъчително ”, сподели той. „ Чувствах се по този начин, като че ли ще умра, в случай че публиката онлайн не се смее. Това сигурно не е здравословно. Случваше се да кажа имитация и те а те да не се разсмеят. Потях се, изпадах в спазми. Ако не получих смеха, който трябваше да получа, откацах. Чувствах това всяка вечер. Този напън ме остави в неприятно състояние. ”

Той стартира да пие повече с вярата, че водката ще оправи нещата, които славата не съумя

В един миг алкохолизмът му бил толкоз тежък, че Дженифър Анистън се изправя против него.

“Можем да го помиришем “, сподели тя по някакъв чудноват, само че любящ метод,. А множественото число на „ ние “ ме удари като чук ”, написа Пери в мемоаите си.

Колегите му са се събрали да го поддържат и той е намерил изтрезнял сателит на работа, който да му помогне по пътя към възобновяване.

Опитите за възобновяване обаче бяха тежки. Той влизаше и излизаше от рехабилитация. През 1997 година случай с джет го пристрастява към болкоуспокояващото викодин. Има проблеми с алкохола, метадона и амфетамините, а през 2000 година е приет в болница с панкреатит.

Веднъж той сподели пред BBC Radio 2, че не си спомня да е снимал три години „ Приятели “.

„ По това време някъде сред трети и шести сезон бях малко отвън него. “

След още опити за лекуване той написа в записките си, че е бил най-вече изтрезнял от 2001 година насам – “с изключение на към 60 или 70 злополуки ”.

Когато Приятели доближи последния си епизод три години по-късно, актьорският състав, екипът и плакаха. Но Пери сподели, че не чувствал нищо.

„ Не можех да схвана дали това беше поради опиоида, който одобрявах, или просто като цяло бях мъртъв от вътрешната страна. “

След подобен огромен шлагер беше мъчно за всички членове на актьорския състав да повторят този триумф

Пери взе участие като ефирен изпълнителен продуцент в Studio 60 на Арън Соркин на Sunset Strip и имаше запаметяващи се функции в The West Wing и Ally McBeal.

Още ситкоми идваха и си отиваха. Той играе радиоводещ на спортни диалози в Go On. Мениджър на спортна зала в Mr Sunshine и занемарен съквартирант в The Odd Couple.

Неговите филми включват престъпен сериал The Whole Nine Yards и неговото продължение The Whole Ten Yards с приятеля му Брус Уилис. В сантиментална комедия Fools Rush In си партнира със Салма Хайек. А в 17 Again, той играе по-възрастният Зак Ефрон.

През 2016 година той написа и пиеса, наречена „ Краят на копнежа “, която Times означи, че „ изследва търсенето на обич и отдаденост на героите му и вредите, които могат да бъдат нанесени, когато тези неща не престават да отсъстват от живота “.

Пери в никакъв случай не откри трайна обич и избягваше обвързване.

“Имам потребност от обич, само че не й имам вяра ”

Първоначално в „ Приятели “ той „ се влюбваше неприятно “ в Анистън.  Тези усеща се изпариха, основно заради „ нейната оглушителна липса на интерес “.

След това той се събра с Джулия Робъртс, когато тя взе участие в шоуто. Но несигурността на Пери натделя. Той твърдеше, че непрекъснато е уверен, че тя ще го зареже.

“Защо не би? Аз не бях задоволителен. Никога не бих могъл да бъда задоволителен. Бях разрушен, огънат, неподобаващ за обичане. Така че вместо да се изправя пред неизбежната мъка да я изгубя, аз скъсах с красивата и брилянтна Джулия Робъртс. ”

Той имаше и други връзки, в това число с полусестрата на Кари Фишър Триша, актрисите Лизи Каплан и Ясмин Блийт и мениджъра на гении Моли Хървиц.

Но Пери признава, че му е мъчно да пусне хората в живота си.

„ Имам потребност от обич, само че не й имам вяра. Ако зарежа играта си като Чандлър и ти покажа кой съм в действителност, може да ме забележиш – само че още по-лошо, може да ме забележиш и да ме изоставиш, а аз не мога да позволи това. “

Двуседмична кома

Междувременно здравословните му проблеми доближиха спешна точка през 2018 година

Неговото дебело черво „ избухна “ заради корист с опиати, което наложи седемчасова интервенция. Това означаваше, че му беше даден 2% късмет да издържи през първата нощ. Той го направи, само че прекара идващите две седмици в кома.

„ Почти се бях самоубил “, написа той по-късно. “Никога не съм бил купонджия – приемането на всички тези медикаменти, а това бяха доста медикаменти, беше просто ненужен опит да се усещам по-добре. ”

В записките си той споделя по какъв начин е похарчил общо 7 милиона $, пробвайки се да изтрезнее. Присъствал е на 6000 срещи на анонимни алкохолици. Имал е 15 престоя в рехабилитационни центрове и е ходил на терапия два пъти седмично в продължение на 30 години.

Това беше висока цена за тези надълбоко вкоренени несигурности, които не бяха поправени от голяма популярност, само че той също употребява личния си опит, с цел да се застъпва за поддръжка на подвластните.

През 2012 година той трансформира своя плажен комплекс в Малибу за 10 милиона $ в Perry House, заведение за здравомислещ живот за мъже. През идната година планът получи премия от Белия дом.

Той го продаде две години по-късно, само че сподели, че към момента е зает с даването на услуги за лекуващи се подвластни.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР