От една страна, да вземеш властта точно в този момент

...
От една страна, да вземеш властта точно в този момент
Коментари Харесай

Трудно начало за новата власт

От една страна, да вземеш властта тъкмо в този миг наподобява като неприятен шанс. Освен здравната рецесия България е затънала и в енергийна и най-малко две външнополитически - в Украйна и Македония.

От друга страна, ръководството на страната рядко е добре плануван развой на непрестанен и безпроблемен напредък. Иван Костов пристигна на власт в пика на чудовищна икономическа рецесия и интернационална изолираност. Дори Бойко Борисов трябваше да се оправя с следствията от финансовата рецесия през 2008 година и бавното възобновяване по-късно. Който го е боязън от рецесии, по-добре да не помисля за властта.

Тази седмица новата ръководеща коалиция е във вихъра на енергийната рецесия. За нея има справедливи предпоставки, само че през последните дни те, наподобява, се усилват до доста огромна степен от деликатно премислена и координирана акция на ГЕРБ. Кметове на общини със относително постоянни финанси, само че от партията на Бойко Борисов, започнаха всеобщо да се оплакват, че не им доближават пари.

Това е сюжет с доста ъгли. Сериозното нарастване на разноските за ток (и в по-малка степен - на газ) са основни за доста компании и хора, които заплащат за тях с по-високи цени. От политическа позиция тази история е значим изпит за това до каква степен новата власт е овладяла лостовете за ръководство на страната или те към момента са завладяни от управлявалите 12 години ГЕРБ и Движение за права и свободи. Всички тези сюжети са разказани и обяснени във.
Реклама
Всъщност майката на тази рецесия е опитът да се смени моделът, по който се ръководи страната. Предишният метод - централизираното командване, при което у Бойко Борисов е съсредоточена голяма власт, към този момент не съществува. Премахната е главата, само че тялото надолу в огромна степен продължава да е същото и то не знае какво да прави в новата конюнктура. В голямата си част междинните и ниските равнища на държавната администрация в по-добрия случай са парализирани, тъй като са изгубили способността си да работят обикновено. В по-лошия - играят за предходната власт и просто пречат.

Това е огромен проблем по две аргументи. Първо, неработещата държавна администрация евентуално ще създава още рецесии, вместо да оказва помощ. И второ, новата власт ще би трябвало да ги взема решение по едно и също време с реформирането на държавния уред, тъй че да е по-ефективен. Това е сложна задача с доста клопки.

Друга тематика в броя демонстрира един сходен капан. През седмицата държавното управление внесе в Народното събрание закона за новия държавен бюджет, а в преходните и заключителни разпореждания се пробва да направи сериозна промяна в системата на държавните регистри. Това наподобява като скучна тематика, само че в действителност е доста значима за бизнеса, а и за хората, които постоянно ги употребяват. Реформа там без никакви подозрения е нужна и тя би трябвало да се направи бързо, само че не и стремително и без никакво разискване. - тази, която не се ръководи в полза на хората.

Тази седмица фокусът беше върху енергийната рецесия, само че жегата от още една - тази в Украйна, продължава да пари под стъпките на новата власт. В броя може да видите повече за сложните решения пред България по тази тематика. В броя ще видите още:
Реклама
Идеи за филми ( и ), и книги ( и )
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР