От една година светът живее с пандемията от коронавирус, като

...
От една година светът живее с пандемията от коронавирус, като
Коментари Харесай

Стъпка по стъпка и без паника: Какво да правим, ако сме с коронавирус

От една година светът живее с пандемията от ковид, като множеството от нас по някакъв метод са се сблъсквали към този момент с заболяването. Има обаче и доста хора, които към момента не са имали „ непосредствен контакт “ с вируса и когато това се случи, хаосът и суматохата завладяват доста бързо освен тях, само че и техните близки. И това е изцяло обикновено, тъй като най-естественото нещо в човешката природа е страхът за обичните, написа Дир.бг.

За да им помогнем, би трябвало да запазим здравия си разсъдък и най-много да действаме бързо, акуратно и съответно, следвайки следните стъпки:

Симптоми

Основните значими признаци, за които би трябвало да следите са: загуба на усет или подушване, температура, настинка, кашлица, зачервено гърло, болки или драскане/дразнене в гърлото, зной или затруднено дишане, болки в мускулите, болки в гърдите, диария, повръщане, главоболие или общо неразположение. Независимо дали са композиция или е единствено един от тях. Всички признаци са грипоподобни, което може да ни подведе, а не би трябвало.

Бързина

Първото и най-важно, което би трябвало да знаем, е, че в случай че установим грипоподобни признаци, би трябвало да действаме оптимално бързо. Не би трябвало да чакаме и да се самолекуваме в къщи. Новите варианти на ковид се развиват много бързо и по-лошото е, че протичат с повече затруднения. Не би трябвало да си мислим, че сме настинали или ни е надухало, или „ на нас няма по какъв начин да ни се случи това “, а първите ни реакции би трябвало да бъдат като за заразяване с ковид.

Обаждане до персоналния доктор

Първият диалог, в случай че подозирате, че сте инфектиран с ковид, би трябвало да бъде с персоналния ви доктор. При това го направете още при първите признаци. Но не ходете на място в кабинета му, а авансово си запишете телефона му. Ако по някаква причина той отсъства от работа, намерете неговия заместител. След като откри това, както и какви признаци има пациентът, персоналният доктор би трябвало вземе решение и да даде съвет за домашна терапия, като назначи нужните лекарства.

Самоизолация

За да не болестите вашите близки, е извънредно значимо да се самоизолирате. Ако е допустимо, стойте в обособена стая, не ползвайте общи санитарни пространства. Проветрявайте постоянно стаята, в която стоите. Хранете се независимо. Помолете някого да дезинфекцира след вас. Винаги когато сте в контакт с различен човек слагайте маска и го молете за същото. Не се разхождайте до магазина, аптеката или друго място. Помолете някого да отиде вместо вас.

Тест за ковид

За да сте сигурни дали сте се заразили с ковид, е належащо да си извършите тест. Трябва обаче да знаете, че е добре да изчакате 3 дни от появяването на първите признаци, с цел да получите оптимално прецизен резултат. В момента има разнообразни типове проби, като най-достъпният и на ниска цена вид е антигенният. Цената му не би трябвало да буди подозрение у вас – по акуратност той бива приравнен до PCR теста. В другите лаборатории цената му е сред 30 и 40 лева PCR пробата се смята за стандарт при установяването на коронавирусната зараза, като междинната му цена е към 100 лв.. Ако положението ви не разрешава да отидете до лаборатория, съществува услуга „ мобилен тест “, който може да бъде осъществен в самата кола за спешна помощ, в случай че се притеснявате да пуснете непознати хора в дома си. Ако не можете да слезете и до колата за спешна помощ, екипът ще влезе в дома ви, само че със наложителните защитни средства. Цената на такава услуга е 30 лева

Контролиране на положението у дома

На първо място би трябвало да знаете, че Covid-19 не е присъда, а вирус. Имунната система на човек, който няма съпътстващи болести, има потенциал да се оправи. Изключително значимо е да следите положението си. Това става посредством постоянно мерене на температурата и сатурацията (насищането на О2 в кръвта). В домашни условия може да измерите сатурацията си с пулсиоксиметър, който в аптеките е на цени към 50 лева Нормалната сатурация е над 92 %. Ако тя падне под 90 на 100, е значимо да уведомите персоналния доктор и неотложно да отидете за обзор в болница, а в случай че паднe под 85 би трябвало неотложно да повикате кола за спешна помощ и да постъпите в болница.

При утежняване

Ако не се подобрявате, а вместо това стартира утежняване на положението, е значимо да отидете на място за обзор в болница, където ще ви създадат и рентгенова фотография или скенер. Това е значимо, с цел да се откри точното положение и да се промени методът на лекуване. Ако е належащо лекарите ще ви хоспитализират. Същото важи и в случаите на поддържане на температура, кашлица, болки в гърдите, зной и мъчно дишане повече от 3-5 дни. Това приказва за подозрения за бронхопневмония. Тук е значимо да се направи неотложно рентген или скенер, с цел да се откри точното положение и да се приложи уместно лекуване. Ще повторим, в случай че сатурацията падне под 90, би трябвало неотложно да отидете до болница.

Как да стигнем до болница

Трябва да знаете, че в първите дни на болестта сте извънредно заразни и не е належащо да предавате вируса на други хора. Поради тази причина не е желателно да употребявате публични транспортни средства. Ако положението ви е тежко, тогава би трябвало да се обадите на тел. 112 и да поискате екип на „ Спешна помощ “.

Държавната незабавна помощ обаче е единствено за незабавни положения. Не може да викате екип за леки и междинни положения, както и за обзор в болница. В подобен миг може да ползвате услугите на частните коли за спешна помощ. Те са с цялостно съоръжение, консумативи и медикаменти. Екипите могат да ви закарат или върнат от болница, приют или друго лечебно заведение, да дойдат да ви създадат тест за Covid-19 или да извършат междуградски превоз. Ако няма места в локалната болница, частната кола за спешна помощ може да закара болния в друго лечебно заведение, където има места. За пациентите в по-тежки положения са налични и реаномобили с висококвалифицирани медицински екипи.

Категорично „ не “ на самолечението

На последно, само че не по значимост място, при открита коронавирусна зараза не се самолекувайте и не чакайте да стане прекомерно късно, с цел да потърсите лекарска помощ. Нееднократно медиците разказваха за случаи на самолекували се пациенти, които стигат до болница във към този момент доста тежко положение. Всеки ден е от голяма важност и пациентите, които през цялото време са почнали съответно лекуване, назначено от доктор, прекарват болестта по-леко.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР