От два месеца заданието събира прах върху бюрата в министерството,

...
От два месеца заданието събира прах върху бюрата в министерството,
Коментари Харесай

Пълна подигравка! МРРБ възложи на Община Бургас проект за рушащата се алея към Сарафово, но не иска да го финансира

От два месеца заданието събира прахуляк върху бюрата в министерството, а Общината не може да предприеме нищо без да пита, тъй като парцелът е държавен

Едно от най-красивите и употребявано за спорт и отдих места в Бургас е напът да изчезне поради безхаберието на страната. Става въпрос за велоалеята сред Солниците и кв. Сарафово. Пътят безусловно пропада. До ден-днешен съвсем никакви ограничения не са подхванати, с изключение на празни обещания. Има направен механически план от Общината, два месеца събира прахуляк, тъй като Министерство на регионалното развитие отхвърля да извърши укрепителните дейности. Кметът Димитър Николов пробва да откри решение, тъй като хората недоволстват, смятайки, че Общината има виновност за нехайството.

Мъките за бургазлии започнаха с активизиране на свлачището през 2021 година. Николов алармира Министерство на регионалното развитие и " Геозащита " - Варна за казуса. Първите специалисти, които огледаха терена, споделиха, че е свлачище и изготвиха задание за брегоукрепването, вторите - на " Геозащита " Варна, което е държавно дружество, обаче сметнаха, че това не е свлачище, а " ерозия ". Т.е. - не се нуждаело от брегоукрепване. 

През ноември м.г. тогавашният министър на служебното държавно управление арх. Иван Шишков персонално посети мястото, с цел да огледа терена. Той се консулира с специалисти и предложи на Община Бургас да изготви механически план, който да подари на Министерство на регионалното развитие, след което да получи финансиране за подсилване. Администрацията на Димитър Николов бързо направи това, което се искаше от нея. В най-кратки периоди планът беше направен и възложен на Министерство на регионалното развитие. Безплатно. След промяната на държавното управление обаче този проблем остана на назад във времето, очевидно за сегашния министър Бургас не е приоритет. 

По алеята дневно бягат, вървят, карат ролери и колела, хиляди бургазлии и посетители на града. Трасето е  първо място  за колоездачите и бегачите, поради насищането на атмосферата с чист О2 от водата. Общината се е надявала за летния сезон алеята да е подготвена, с цел да може да е безвредна за ползващите я. Сезонът е в разгара си, само че за действия по възобновяване й и дума не става.



От една страна има неразбираема държавна политика - един път страната споделя - изработете си план, дайте ни го и ще го финансираме, а откакто това се направи незабавно, споделя - няма да ви го финансираме. Нищо чудно Министерство на регионалното развитие още веднъж да се измъкне с изказванието, че това не е свлачище, а ерозия, като че ли има практическо значение.

В същото време Общината няма право да влага средства в брегоукрепването, тъй като това е държавен парцел и до момента в който Министерство на регионалното развитие се пробва да се измъкне, морето ще погълне и тази част от велоалеята. Кметът Николов разгласи подготвеност, в случай че ведомството разпореди на Общината, да извърши незабавно строителните действия.   

Флагман.бг изпрати питане до Министерство на регионалното развитие, с цел да разбере каква е повода за прекъсването на финансирането. Нямаме отговор.  
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР