От другата седмица започват безплатни високоспециализирани прегледи за деца от

...
От другата седмица започват безплатни високоспециализирани прегледи за деца от
Коментари Харесай

Започват безплатни профилактични прегледи в яслите в София. Ето каква е целта им

От другата седмица стартират безвъзмездни високоспециализирани прегледи за деца от яслите в София. Ще бъдат прегледани към 2500 деца в 24 ясли. Кампанията е на Столичната лекарска гилдия и общината. Целта - ранно разкриване на най-често срещаните болести при най-малките.

"Започваме от яслата в регион Триадица ", заяви в утринния блок на Българска национална телевизия заместник-кметът по финанси и здарвеопазване Дончо Барбалов.

"Прегледите ще са високо профилирани. Ще вземат участие разнообразни експерти като офталмолог, детски кардиолог, детски ортопед травматолог и педиатър ", сподели ръководителят на Столичната гилдия БЛС доктор Асен Меджидиев. "Идеята е да има високоспециализирана профилактика за ранно диагностициране вероятно на отклонения и патологични повреди, с цел да има добър резултат ", добави той.

"Много постоянно при ортопедията има гръбначни изкривявания, проблеми при стъпалото, промени в тазобедрените стави. Наблюдава се и отчасти понижение на слуха. Това са неща, които в случай че се заловен на време, доста елементарно се повлияват от лекарите. При съществуване на такива проблеми, те се поемат от лечебните заведения, от които са експертите, в случай че не, продължава лекуването им към съответните общопрактикуващи персонални лекари ", съобщи доктор Асен Меджидиев.

Целта на тези прегледи е да насочим и родителите върху кое да обръщат внимание, с цел да се диагностицират рано, добави Меджидиев.

"След сполучливия завършек на акциите в детските ясли февруари следващата година, е допустимо да се разшири към яслените групи в ОДЗ-тата, които са 194 с съвсем 6000 деца ", сподели заместник-кметът по финанси и здарвеопазване на София Дончо Барбалов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР