От ДПС не са заявявали подкрепа за отмяната на машинното

...
От ДПС не са заявявали подкрепа за отмяната на машинното
Коментари Харесай

ДПС може да не подкрепят отмяната на машините

От Движение за права и свободи не са заявявали поддръжка за анулацията на машинното гласоподаване на локални и парламентарни избори, разказали депутати от придвижването пред " Дневник ". Припомняме, че от ГЕРБ оповестиха преди ден, че към този момент са получили поддръжката на Движение за права и свободи за измененията в Изборния кодекс. Днес анулацията на машинното гласоподаване влиза за разглеждане в правна комисия на първо четене. Вносители на измененията са депутати от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Воля.
Припомняме, че точно по предложение на Движение за права и свободи в настоящия вид на Избориня кодекс бе вкаран текст, съгласно който на локалните избори наесен би трябвало да има най-малко 6 000 секции, в които са се гласоподава машинно, а на идващите парламентарни избори да се гласоподава само с машини.
ГЕРБ обаче настояват, че съгласно разбор на ЦИК машинното гласоподаване е прекомерно скъпо, турдно се провежда и има безпорядък при отчитането на резултатите.
Според народен представител от Движение за права и свободи, представен от " Дневник ", анализът на изборната комисия е бил разискван на работна група в правната комисия в Народното събрание, където представители на ръководещите са изразили мнение, че защото на локални избори има доста изборни районни, ще настане учредителен безпорядък и неспособност за отчитане на резултатите от вота за кметове и общински съветници, в случай че машинното гласоподаване остане. Представители на придвижването са оповестили подготвеност да мислят върху вид за " избавяне " на локалния избор, само че съгласно тях не е наложително това да става посредством анулация на машинното гласоподаване, а има други решения, като да вземем за пример основаване на орган за сертификация на машините.
Българска социалистическа партия още през вчерашния ден оповестиха, че няма да поддържат анулацията на машинното гласоподаване. Според социалистите, точно посредством машините се подсигурява честността на вота, там не се позволяват операции и гласове на " мъртви души ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР