От доста време липсват в аптечната мрежа два антикауголанта –

...
От доста време липсват в аптечната мрежа два антикауголанта –
Коментари Харесай

Николай Костов: Липсват доста лекарства и антибиотици, включително подходящите за деца

„ От много време липсват в аптечната мрежа два антикауголанта – антитромботични препарата и един тип протеин, употребен обичайно при лекуване на ревматологични болести, само че при пациенти с Covid- 19 , те се изнасят. Липсват сега няколко антибиотици “, и Каза в „ Преди всички “ Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки за недостига на медикаменти в аптечната мрежа поради Делта вълната.



„ Но тези антибиотици могат да се заменят с други, по тази причина не е обезпокоително, липсват обаче редица други медикаменти. Търсят се най-много антибиотиците за лекуване на Covid- 19. Последните две седмици с към 40 на 100 е повишено търсенето на антибиотици, като тези за деца с към 300 % , което приказва, че Делта разновидността визира децата. 

Но е наясно с дефицитите посредством своята осведомителна система за наличностите и потреблението на медикаменти, тъй че се вземат ограничения, само че единствено за някои лекарства ", съобщи още пред БНР Костов.

" Има още доста други медикаменти, на които трябваше от дълго време да бъде неразрешен износът , както за антикуагулантите, за които Министерство на здравеопазването забрани, други медикаменти, които не са свързани с ковид. Те са оригинали медикаменти , които се изнасят от нашата страна, пациентите губят от това и няма от кое място да си ги набират, а те са скъпоструващи и животозастращяващи.

Затова този система би трябвало да се употребява по-добре от Министерство на здравеопазването. В това число има към 40 медикаменти, които хронично липсват от години на нашия аптечен пазар – част от тях са незаменими и няма опция за тях. Затова би трябвало да има забранителни описи за експорт на изчезналите лекарства ", уточни Костов.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР