От догодина ще плащаме по-високи цени за нощувки в Гърция

...
От догодина ще плащаме по-високи цени за нощувки в Гърция
Коментари Харесай

Гърците въвеждат нов данък, който ще ни удари по джоба

От следващата година ще плащаме по-високи цени за нощувки в Гърция поради нов налог. От 1-ви януари 2018 година влиза в действие „ такса престой “, която ще се ползва върху хотели и квартири в размер сред 0,50 евроцента и 4 евро на вечер за всяка стая. Хотелите с една и две звезди ще заплащат 0.50 евро, тризвездните – 1.50 евро, четиризвездните – 3 евро, и петзвездните – 4 евро. Таксите за стаите и жилищата чартърен ще бъдат сред 0.25 и 1 евро, оповестяват Greek Travel Pages и toppresa.com.

Данъкът е част от пакета ограничения за сигурност за справяне с финансовата рецесия, които държавното управление е приело през май тази година. Бизнесът посрещна тази мярка с неодобрение. Гръцката хотелиерска камара прикани кабинета да отдръпна мярката, защото тя ще се отрази отрицателно на стопанската система в дълготраен проект.

Председателят на камарата Йоргос Цакирис съобщи, че страната чака да печели 84 млн. евро годишно от нея, само че стопанската система ще загуби 340 млн. евро. Това демонстрира изследване на консултантската компания Grant Thornton. Според разбора новият налог ще увеличи междинната цена на стая с 1.9%, което ще понижи търсенето и това ще докара до спад от 2.5% (435 млн. евро) в приходите на хотелите.

“Данъкът ще понижи търсенето и конкурентоспособността на гръцкия туристически артикул. Независимо дали директно, в случай че бъде трансфериран на потребителите, което значи, че цените ще се повишат, или непряко, в случай че бъде всмукан от хотелите, които значи, че приходите им автоматизирано ще спаднат, след тях и финансовите им резултати, което ще понижи вложенията и ще докара до по-ниски оценки за качеството на предлаганата услуга”, сподели Цакирис. Според изследването новият налог ще унищожи и 6000 работни места.

„ Такса престой “ ще ограничи дълготрайно развиването на туристическия бизнес и същинските му последици ще се усетят след към три години, съобщи ръководителят на Гръцката туристическа конфедерация Янис Рецос. “Пълният мащаб на следствията няма да се види през 2018 година, защото доста контракти и резервации са към този момент сключени”, сподели той. “Гърция към този момент е считана за скъпа дестинация спрямо конкуренцията… Когато геополитическата обстановка в страни като Турция и Египет спре да работи в интерес на Гърция, туризмът ще се изправи пред проблеми.”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР