От днес започват изчисленията на пенсиите по двете методики. Официално

...
От днес започват изчисленията на пенсиите по двете методики. Официално
Коментари Харесай

Смятат пенсиите по 2 методики от днес

От през днешния ден стартират изчисленията на пенсиите по двете методики. Официално влизат измененията в Закона за общественото обезпечаване и бъдещите пенсионери към този момент имат право на избор, кои години от осигурителния им стаж да бъдат вземани поради, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Национален осигурителен институт ще пресмята пенсията и по остарелия, и по новия метод, в случай че хората изискат това, като наложително ще се изплаща по-високият размер. На местата, където осигурителният институт няма офиси, ще бъдат направени изнесени приемни, които да осведомят бъдещите пенсионери.
За да се улесни работата по новите правила в офисите на Национален осигурителен институт са отворени специфични гишета, за пресмятане на планиран коефициент и пресмятане на пенсия. Кандидат-пенсионерите би трябвало да показват цялата документи доказваща по кое време, какъв брой и против каква заплата са работили. Ще бъде належащо в ново заявление да отбележат и дали желаят пенсията им да се пресмята по остарялата или новата методика.
Пенсиите ще се пресмятат и по двете формули до 2023 година. От 7 май на уеб страницата на Национален осигурителен институт ще бъде качен и смесен електронен калкулатор, който ще счита пенсиите и по двата метода, а достъпът до него е с личен идентификационен код.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР