От днес започва кампанията за президентските избори, съобщават вестниците в

...
От днес започва кампанията за президентските избори, съобщават вестниците в
Коментари Харесай

Започва кампанията за президентските избори в Македония

От през днешния ден стартира акцията за президентските избори, оповестяват вестниците в Северна Македония.

Кандидатите за президент на страната дадоха обещание почтени и демократични избори, написа в. "Нова Македония ". Изданието показва, че през вчерашния ден тримата претенденти Блерим Река, Гордана Силяновска-Давкова и Стево Пендаровски са подписали в офиса на Държавната изборна комисия кодекс за почтени и демократични избори.

След подписването претендентът на албанската съпротива Река сподели, че тримата добре се познават, всички са сътрудници, академични преподаватели, и по тази причина не чака президентска конкуренция "на живот и гибел ", а конкуренция, която може би ще отвори нова страница в изборната история на страната. "Главното не е кой ще победи, значимото е резултатът да бъде легален ", сподели Река.

Силяновска-Давкова, кандидатка на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, съобщи, че не счита противниците в изборите за врагове и въпреки че е жена, чака рицарска битка с причини, а не с "византийски игри ". Тя изрази вяра последната дума да имат жителите.

Кандидатът на ръководещата коалиция Пендаровски сподели, че подписването на кодекса към този момент е станало процедура в страната. Той добави, че до момента единствено са се поставяли подписи, само че може да подсигурява, че този път кодексът ще бъде спазен прецизно. "Това значи обвързване и за партиите и жителите, които ни поддържат ", сподели Пендаровски.

В. "Вечер " показва, че предизборната акция на Река ще стартира от Скопие, на Силяновска-Давкова от Охрид, а на Пендаровски - от Прилеп. Кампанията, която стартира през днешния ден, ще приключи на 19 април в среднощ. Първият кръг на изборите е плануван на 21 април, а вторият - на 5 май, напомня изданието.

Освен предизборните манифестации претендентите Силяновска-Давкова и Пендаровски ще имат и четири телевизионни дуела - на 2, 12,14 и 17 април, оповестява още "Вечер ".

В. "Независен весник " написа, че по данни на Държавната изборна комисия след инспекция на изборните описи право на глас имат 1 808 131 жители, а за избор на президент са нужни 723 252 гласа. В изборите вземат участие трима претенденти, а победител ще бъде този, който на втория кръг получи повече гласове, при изискване, че са дали своят вот минимум 40 % от гласоподавателите, показва вестникът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР