От днес Турция премахва нуждата от PCR тест за туристи

...
От днес Турция премахва нуждата от PCR тест за туристи
Коментари Харесай

Турция маха PCR тестовете за български туристи с ваксина на Pfizer

От през днешния ден Турция отстранява потребността от PCR тест за туристи от България, които имат документ за сложена ваксина против Covid-19 на Pfizer или китайската на Sinovac. Същото изискване ще важи и за турските жители, които решат да пътуват към България, съобщи Анадолската организация, представена от БГНЕС.

Според кабинета на валията в северозападната провинция Одрин, Турция и България са показали своите условия за взаимно изключване на показване на теста за ковид. Българите на възраст под 18 години могат да пътуват дружно със фамилиите си, които имат имунизационни документи, като освобождението от тест за ковид и карантина ще бъде приложено и по отношение на тях, се споделя още в изказването.

От 30 май 2021 г. отпадат рестриктивните мерки и за идващите от България в Германия със сухопътен превоз. По информация на посолството ни в Берлин при идване в Германия с авто или железопътен превоз за жителите, обитавали през последните 10 дни само в България, се отстранява задължението за електронна регистрация, представянето на отрицателен тест, уверение за цялостна имунизация или уверение за излекуване след прекаран ковид и карантина.

За идващите със аероплан отпада електронна регистрация, само че остава задължението за показване на отрицателен тест,  удостоверение за цялостна имунизация, или уверение за излекуване след прекаран ковид.  Документът би трябвало да бъде показан на самолетната компания преди заминаването. Не се изисква тест за деца, ненавършили 6-годишна възраст.

В Германия се признават PCR, LAMP, TMA и антигенни проби за непосредствено разкриване на Covid-19. Пробата би трябвало да е взета не повече от 72 часа преди идване във Федералната република. Не се признават тестванията за антитела. Алтернативно може да бъде показан и антигенен тест, не по-стар от 48 часа. При престой в район с висока заболеваемост или район с разновидности на вируса пробата би трябвало да е не по-стар от 24 часа.

ВАКСИНИ

Европейската организация по медикаментите (EMA) даде зелена светлина за незабавната приложимост на имунизацията против Covid-19 на фирмите Pfizer и BioNTech при деца на възраст сред 12 и 15 години, съобщи БНР.

Подкрепата на Европейската организация по медикаментите идва няколко седмици, откакто тя стартира да прави оценка разширението на използването на имунизацията, създадена от Pfizer/BioNTech, с цел да включи и юношите. Тази ваксина към този момент се употребява в Европейския съюз за хората на възраст 16 и повече години.

След заключението на EMA, Европейската комисия е на път да вземе дефинитивно решение във връзка с използването на имунизацията при юноши в границите на Европейски Съюз. Въпреки това, всяка обособена страна членка ще може сама да взема решение дали да ползва имунизацията измежду подрастващите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР