От днес системата на социалното подпомагане прави крачка назад към

...
От днес системата на социалното подпомагане прави крачка назад към
Коментари Харесай

Щедро: Много повече българи взимат социални помощи

От през днешния ден системата на общественото подкрепяне прави крачка обратно към най-щедрите си години. Това ще стане с влизането в действие на промени, признати още в края на 2022 година С тях за пръв път от незапомнени времена базата за подкрепяне се трансформира от обезпечения най-малък приход (75 лева.) на линията на бедността (504 лева.), само че нарастването не е чак толкоз огромно, колкото наподобява, тъй като в действителност ще се употребява 30% от линията (151,20 лева.).

Освен това се вършат няколко съществени отстъпки в изискванията за подкрепяне, които ще създадат допустимо нови хора да стартират да получават помощи. Целта на всичко това е да покаже пред Европейска комисия, че обществената отбрана над уязвимите групи е разширена, макар че част от измененията не дават отговор на действителните проблеми и имат капацитета да доведат до взрив на подпомагани без потребност, съобщи „ Сега “.

Започнатите и неприключени до 1 юни производства по разпределяне на обществени помощи се довършват по новите условия и ред. Отпуснатите обществени помощи до датата на влизането в действие на това разпореждане ще се преразгледат служебно в период до 30 юни 2023 година Така действително от юли би трябвало хората да стартират да получават новите размери. С какъв бюджет ще се реализира това - не е изрично ясно, макар че общественото министерство твърди, че парите са обезпечени.

Според неговите прогнози още тази година броят на подпомаганите ще се усили от 35 000 на над 45 800 души приблизително на месец. До края на идната хората на помощи би трябвало да се усилят фрапантно на 118 000 души.

НОВИ ПРАГОВЕ, НОВИ ПОМОЩИ

Правото на обществена помощ се дефинира съгласно прихода, като от през днешния ден има качествено нови категории и диференцирани прагове за достъп. Припомняме, че този предел за достъп дефинира и равнището на подкрепяне - самата помощ се дефинира като разликата сред прихода на индивида и прага за достъп. Т.е. при липса на каквито и да е приходи, той ще получи оптималната сума, която е равна на прага. Категориите и диференцираният приход за достъп са следните:

- за лице, живеещо единствено - 249,48 лева.;

- за лице, съжителстващо с друго лице, както и за всеки от взаимно живеещи съпрузи - 151,20 лева.;

- за всяко дете до 18-годишна възраст, а в случай че учи - до придобиване на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст - 151,20 лева.;

- за бременни дами 45 дни преди раждане и за родител, отглеждащ дете до 3-годишна възраст - 181,44 лева.;

- за родител, отглеждащ самичък дете/деца до 18-годишна възраст, а в случай че учи - до придобиване на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст - 181,44 лева

Народоосвободителна въстаническа армия ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ

Еднократните помощи за покриване на случайно зародили потребности се усилват доста съществено - от 375 лева на трикратния размер на границата на бедността, или 1512 лева за тази година.

НОВИ УСЛОВИЯ

От през днешния ден размерът на населяваното жилище няма значение за преценката на обществените служащи - помощ ще може да получава и човек с огромен апартамент в центъра на София, в случай че потвърди, че няма приходи. Условието към този момент е единствено населяваното от тях лично жилище да е само. Още едно облекчение във връзка с имотното положение - ограничаването човек да не е продавал или прехвърлял/дарявал парцел се понижава от 5 на 2 години.

Срокът за наложителна, непрекъсната регистрация в дирекция „ Бюро по труда “ преди подаване на заявление-декларация за обществени помощи се понижава от 6 на 3 месеца. Намалява се и времето, в което безработните на помощи са длъжни да поставят общественополезен труд. Сега той е 14 дни по 4 часа на ден, а от 1 юни става 40 часа месечно. Ако лицето наново откаже да постави общественополезен труд, наказването се понижава от 2 година на 6 месеца.

НОВИ ГРУПИ

Промените включват в системата и цели групи в уязвимо състояние, които до момента бяха отвън нея. Помощи ще могат да получават студенти и възпитаници от частни учебни заведения.

Предвижда се за покриване на първични потребности на пълнолетни хора, напускащи резидентен вид обществена услуга, да се отпуска целева помощ в размер на линията на беднотия за съответната година. Помощта ще се дава за три месеца, като се отпуска единствено един път и при изискване, че индивидът се е записал в дирекция „ Бюро по труда “. Така за пръв път младежите без родители ще имат някаква поддръжка на прага на самостоятелния живот, когато изгубят мястото си в домовете (при навършване на 18-годишна възраст).

Дава се и право, когато незает или незает член на фамилията, получаващ месечни обществени помощи, стартира работа, помощта да продължи да се изплаща за период от 3 месеца в границите на 1 година, считано от момента на сключването на трудовия контракт - задачата на тази поддръжка е да се избегне така наречен " капан на безработицата ", при който започването на работа на процедура се оказва по-неизгодно за индивида от помощите (заради налози, осигуровки, прекъснати плащания).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР