От днес пазарите в София са отворени, съобщава БГНЕС. На пазар

...
От днес пазарите в София са отворени, съобщава БГНЕС.
На пазар
Коментари Харесай

Пазарите и цветните борси отново заработиха

От през днешния ден пазарите в София са отворени, оповестява БГНЕС.

На пазар „ Красно село “ има към 30 търговци от общо над 100 всекидневно. От управата на пазара се надяват до ден – два броят на работещите сергии да се усили и отдават този кратковременен спад на празничните дни.

Според изпълнителния шеф на „ Пазари Юг “ Николай Попов краткотрайното затваряне на пазарите не е оказало сериозен отрицателен резултат върху работата и оборотите на търговците на трите пазара, които стопанисва сдружението – в „ Иван Вазов “, „ Красно село “ и „ Борово “.

„ Времевият прозорец, в който бяха затворени, е доста дребен и те съумяха в тези дни, които им беше дадена опция да продадат стоката си. Оттук нататък мисля, че всичко ще върви обикновено “, разяснява Попов.

За финансовите облекчения за търговците шефът на общинското сдружение уточни: „ Има въведени правила и критерии, съгласно които ще бъдат намалявани наемите, само че това ще се случва от идната седмица. Наемът за всяка сергия е друг. Всички наематели вземат участие на конкурс. Решението на СОС споделя, че в случай че имат спад на оборота до 50% понижението е с 20%, при спад над 50% понижението ще е с 50%. Доказването ще става с извлечение от касовите си книги въз основата на миналогодишния месец “.

Цените на някои артикули са доста нараснали. На пазар „ Красно село “ българските ягоди се продават на цена от 12 лева, гръцките на цена от 5 лева за кг, а джинджифилът е на рекордно високата цена от 25 лева за кг.

„ Живеем в пазарна стопанска система. Когато спадне предлагането се усилват и цените, защото има търсене. Заедно с пазарите затвориха и тържищата. Надявам се до ден – два ще се контролира. Категорично мога да ви кажа, че няма далавера. Просто няма задоволително предложение на тържищата и задоволително произвеждане. Цената на стоките е вдигната и на самите тържища “, изясни Попов.

„ Увеличаването на цените се дължи на огромното търсене на една стока. Когато има огромно търсене на избрана стока, на борсата цените се повишават с часове, дни. Когато към този момент има пренасищане от една и съща стока на тържищата, цените стартират да спадат. Има далавера с цената на джинджифила, тъй като нямам доверие тази стока да идва от Китай на по-висока цена в сравнение с е била. Този джинджифил е взет на 20 лева за кг. Преди два месеца се продаваше по тържищата сред 5 и 7 лева Най-голямото повишаване откакто излезе информация, че той избавя от ковид. Тогава започнаха да купуват с килограми. Тогава на борсата за три дни от 12 лева стана 20 лв. “, уточни търговецът Венцислав Петров.

Попитан дали има спад в оборота си, Петров призна, че не търпи загуби: „ При нас няма огромен спад. Доволен съм по принцип. Работим си както и преди. Това е може би, тъй като хората си стоят у дома и би трябвало да се хранят вкъщи. Преди излизаха по заведенията и там си харчеха парите. Сега идват на пазара, купуват и си готвят у дома “, споделя наблюденията си Петров и добави, че и да не му понижат наема няма да се сърди.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР