От днес официално започва тестването на системата за мобилно известяване

...
От днес официално започва тестването на системата за мобилно известяване
Коментари Харесай

Българите пак под стрес заради BG-ALERT, почва тестването

От през днешния ден публично стартира тестването на системата за мобилно уведомяване при изключителни обстановки и бедствия – BG-ALERT, оповестява бТВ. Ако получите известие – не се тормозете.

Тестването ще става поетапно. Първата област, в която през днешния ден хората ще получат известието, е Габрово.

На 29 ноември ще има народен тест. Това ще се случва в диапазона сред 12 ч. и 12:30 часа, като само консуматори с мобилни устройства, които поддържат технологията Cell Broadcast, ще получат вести.

" Tестовото известие ще бъде съпроводено със звуков сигнал и ще може да бъде спряно от потребителя след приемане. Съобщението ще бъде получено на мобилните устройства без значение в какъв режим са и на кой мобилен оператор ", изясни през вчерашния ден шефът на пожарната основен комисар Александър Джартов.

Идеята е хората, които се намират на евентуално рисково място, да бъдат известени навреме. В Европа 17 страни разполагат с сходни системи.

На 1 ноември известие от BG-ALERT, пуснато малко преди 19 ч., със мощен звуков сигнал и осцилация изплаши доста жители. При множеството консуматори известието пристигна с текст: " Внимание, заплаха! ", а при някои имаше и сигнал от президента. В известието пишеше също " test test " и имаше отпратка към уеб страницата bg-alert.bg.

Оказа се, че чиновник на компанията, отговаряща за консолидираното на новата система – ДЗЗД " Сискод ", по простъпка е натиснал неверен бутон.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР