От днес Газпром ще изведе от експлоатация още един газотурбинен

...
От днес Газпром ще изведе от експлоатация още един газотурбинен
Коментари Харесай

"Газпром" ще изведе от експлоатация днес още един газотурбинен двигател в компресорната станция "Портовая" на газопровода "Северен поток"

От през днешния ден " Газпром " ще изведе от употреба още един газотурбинен мотор в компресорната станция " Портовая " на газопровода " Северен поток ", след което размерът на изпомпвания газ ще намалее до 20% от плановия потенциал - до към 33 млн. куб. м дневно (в съпоставяне с плануваните 167 млн.).

Газпром направи съответното известие на 25 юли. Както изясняват от компанията, решението е взето заради приключването на интервала за капитален ремонт преди ремонта на мотора.

Намаляването на доставките на газ стартира през юни, откакто " Газпром " разгласи, че една от турбините, употребявани в " Портовая ", не е върната от ремонт. Устройството, създадено от Siemens Energy, е изпратено в завода на компанията в Монреал. Поради наложените против Русия наказания обаче Канада забави връщането на турбината.

Освен това от 11 до 21 юли доставките на газ по тръбопровода бяха изцяло прекратени, защото по цялата система се правиха ремонтни действия. Сутринта на 21 юли операторът на газопровода Nord Stream AG заяви, че доставките са възобновени до равнището от 11 юли (40% от плановия капацитет).

Вчера на равнище Европейски Съюз бе гласувано политическото съглашение, реализирано от Съвета в рекордно къс период въз основа на импортираното предходната седмица предложение на Комисията, ще подсигурява проведено и координирано понижаване на потреблението на газ в целия Европейски Съюз, с цел да се подготвим за идната зима. Постигнатото съглашение за групов ангажимент за понижаване на потреблението с 15% е от огромно значение и ще спомогне да бъде посрещната зимата с цялостни газохранилища.

Съобщението на " Газпром ", че понижава още повече доставките на газ за Европа през " Северен поток 1 " без основателна техническа причина, в допълнение илюстрира ненадеждния темперамент на Русия като енергиен снабдител, се споделя в известието.

Откакто съветските войски нахлуха в Украйна през февруари, Европейски Съюз утвърди възбраните за съветски въглища и по-голямата част от съветския нефт, които да влязат в действие по-късно тази година, само че не включиха природния газ, защото 27-членният блок зависи от него за зареждане на заводи, произвеждане на електричество и отопление на домове.

Руският държавен газов колос " Газпром " обаче понижи доставките на газ през газопровода " Северен поток 1 " за Германия с 60% предишния месец, базирайки се на механически проблеми, откакто турбина, която Siemens изпрати в Канада за главен ремонт, не можа да бъде върната заради наказания. Канада и Германия подписаха договорка за връщане на турбината, само че по-късно " Газпром " разгласи, че към момента не е получил съответните документи.

Газовата политика на Русия стартира още предходната година с отдръпване на " Газпром " от свободния пазар и понижаване на резервирания потенциал, което увеличи доста цените на енергийния запас в Европа и на международните пазари.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР