От днес Българска народна банка влиза в тясно сътрудничество с

...
От днес Българска народна банка влиза в тясно сътрудничество с
Коментари Харесай

От днес EЦБ поема контрола върху 5 български банки

От през днешния ден Българска национална банка влиза в тясно съдействие с Европейската централна банка.

От своя страна ЕЦБ поема директния контрол върху пет български банки - УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Обединена българска банка, Юробанк България (Пощенска банка) и Райфайзенбанк България.

ЕЦБ ще дава отговор и за наблюдението над по-малко значимите институции, които остават обект на пряк контрол от Българска народна банка, и за общите процедури за всички поднадзорни лица. ЕЦБ ще разполага с избрани директни пълномощия по процеса на издаване на лицензии и утвърждения, издаването на общи рекомендации, инструкции и указания, обмисляне и реализиране на инспекции, в това число и вдишване на пряк контрол над по-малко значими институции.

Радослав Миленков - подуправител, управляващ " Банков контрол ", ще бъде представителят на Българска народна банка в Надзорния съвет на ЕЦБ, със същите права и отговорности като всички останали членове, в това число право на глас.

Тясното съдействие с европейските банкови институции бе сложено като изискване за влизане на страната ни в обменно курсовия механизъм ERM2, именуван още чакалнята за еврозоната. България влезе в чакалнята през юли т.г., откакто бе преодоляно последното затруднение - увеличението на капитала на Първа капиталова банка. Това стана, откакто държавната Българска банка за развиване закупи 18.35% от капитала на ПИБ за 140  млн. лева, а още  7.87% бяха купени от Valea Foundation на чешкия предприемач Карел Комарек.

Най-оптимистичният период за влизането на България в еврозоната е 2023 или 2024 г. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР