От днес бъдещите пенсионери ще могат сами да избират по

...
От днес бъдещите пенсионери ще могат сами да избират по
Коментари Харесай

От днес пенсионерите ще избират по коя формула да се пенсионират

От през днешния ден бъдещите пенсионери ще могат сами да избират по коя методика да се пресмята пенсията им. Електронен калкулатор на интернет уеб страницата на Национален осигурителен институт и специалисти ще им оказват помощ да изчислят кой от двата разновидността е по-изгоден за тях.
В събота влязоха в действие обнародваните в " Държавен вестник " промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Те дават право на хората да избират до 1 януари 2023 година по коя методика да се пресмята самостоятелният им коефициент и надлежно размерът на пенсията - с осигурителния приход след 2000 година, или с включване на трите най-хубави поредни години от последните 15 година преди 1 януари 1997 година и осигурителния приход след тази дата.
Няма заплаха да настъпи комплициране при попълването на заявките, успокои шефът на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов пред БНР. Направена е организация по районните ръководства „ Социално обезпечаване “, в това число и с мобилни приемни, с цел да имат хората достъп до нужната информация. Смятам, че всички ограничения са подхванати, разяснява депутатът от Движение за права и свободи. Той изясни, че по закон всяка новоотпусната пенсия е по-висока от отпуснати в предишни години пенсии, " тъй като във формулата за пресмятане на пенсиите има един параметър - междинен застрахователен приход за страната една година преди датата на пенсиониране, а той постоянно пораства ".
За категорийните служащи - миньори, металурзи и химици и тези, които работят в тежката индустрия, и за хора с хонорари над междинните - преди 2000 година, е по-изгодно да се пенсионират по остарялата методика, тъй като техните приходи тогава са били по-високи. За тези, които са се осигурявали единствено на най-малък или единствено на оптимален застрахователен приход, няма никакво значение дали по остарялата, или по новата методика. А за тези, за които след 2000 година темпът на повишаване на техните хонорари е по-ускорен, да вземем за пример учители, чиновници от бранш " Сигурност ", хора с увреждания, биха получили по-висок размер на пенсията, в случай че се възползват от новата методика, сподели Адемов.
Пенсионираните от началото на годината до момента ще могат да изискат преизчисляване в шестмесечен период. Възможността за избор на методика пък ще е в действие до 2023 година.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР