От днес АЕЦ Козлодуй официално има ново ръководство. След като

...
От днес АЕЦ Козлодуй официално има ново ръководство. След като
Коментари Харесай

Вече официално - АЕЦ-ът е с нови директори

От през днешния ден АЕЦ " Козлодуй " публично има ново управление. След като предходната седмица, без претекстове и конкурс служебният кабинет на президента Румен Радев реши да махне изпълнителният шеф Наско Михов и неговия заместител Александър Николов, и на тяхно място да назначи Георги Кирков и Андрей Красночаров, рокадите към този момент са вписани в Търговския указател.

Така най-печелившото сдружение в страната -, е с нови шефове за първи път от 2018 година насам. Нито предходните две служебни държавни управления, нито това на Кирил Петков започнаха смени в сдружението, само че в този момент наподобява за Радев и служебния министър председател Гълъб Донев това е било един от главните цели.
Защо е значимо
В момента АЕЦ " Козлодуй " е може би най-важната компания за българската стопанска система. Заради високите цени на тока в Европа облагите от износа на българската нуклеарна централа се употребяват за субсидиране на цената на тока за компаниите в България. Това разрешава ценовият потрес тук да се смекчи без съществени и непредвидени разноски от бюджета, и по този начин да се резервира, в някаква степен българската стопанска система конкурентна. От това по какъв начин се ръководи АЕЦ " Козлодуй " значително зависи опцията на страната да изплаща обезщетения за сметките на бизнеса. Реално с печаlбата на сдружението се покрива голямата част на разноските на компаниите за електрическа енергия.

За миналите 10 месеца АЕЦ-а е превел към страната съвсем 2 милиарда лв.. Очаква се до края на годината тази сума да се удвои.
Реклама
Заедно с това обаче, поради многото пари, в сдружението има висок корупционен риск, най-много при провеждането на публичните порyки.

Решението за рокадите АЕЦ " Козлодуй " беше взето на 23 август от Българския енергиен холдинг, чийто принципал е министърът на енергетиката - в този момент Росен Христов. Принципно по закон рокади са вероятни единствено след провеждането на конкурс, само че кабинетът на Гълъб Донев.

Досегашните шефове Михов и Николов бяха подали тъжби против освобождението си, само че съдът не ги е приел. Николов беше внесъл и обяснителна бележка в Агенцията по вписванията и тя е била отхвърлена поради това, че е подадена от юрист без пълномощие.
Кой ще ръководи АЕЦ " Козлодуй "
Предложеният за шеф на нуклеарната централа Георги Кирков е бил шеф " Икономика и финанси " в нуклеарната централа, а по-късно и до връщането си в този момент - зам.-кмет на Козлодуй. През последните девет години против него. Ако се стигне до неоправдателна присъда, това би било проблем за позволява му до секретна информация и изобщо заемането на поста шеф на АЕЦ.
Реклама
Андрей Александрович Красночаров, който по всяка възможност ще бъде зам.-директор на централата е бил основен монтьор за осъществяването на ремонтите в АЕЦ " Козлодуй ", само че през предходната година против него е имало инспекция и е направен отчет за нарушаване на правилата на възлагане на публични поръчки в централата, от който излиза наяве, че е лобирал за компании, свързани с предприемача Людмил Стойков. В резултат на това Красночаров е бил назначен на по-ниска служба, а фактологията приказва за зависимости.

Повече по тематиката за търговете в АЕЦ-а очаkwайте в новия брой на " Капитал " и на capital.bg
Свързани публикации АЕЦ " Козлодуй ": Машината за ток и пари от вътрешната страна 29 август 2022, 15:54 Голямото изчегъртване - 2: Служебното държавно управление превъртя кадровата рулетка в бордовете на държавните компании 29 август 2022, 06:56 Седмични вести за енергетика: Кръгом към " Газпром " ; 24 гигавата заявление за ВЕИ; Износът на ток 27 август 2022, 08:00 Ангелин Цачев: Заявленията за нови ВЕИ в ЕСО са за близо 24 хиляди мВт 26 август 2022, 10:24 Загубата на арбитраж против " Газпром " може да коства 1.8 милиарда евро 25 август 2022, 17:17 Седмични вести за енергетика: Един от седем танкера; върхове на газовите борси; сушата в България 21 август 2022, 10:17 Енергетиката и земеделието – най-заплашени от по-малкото превалявания 19 август 2022, 06:40 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР