От днес – 1 юли, електрическата енергия поскъпва средно с

...
От днес – 1 юли, електрическата енергия поскъпва средно с
Коментари Харесай

Финално: Токът с 2.03% по-скъп, парното – със 7.33%

От през днешния ден – 1 юли, електрическата сила нараства приблизително с 2.03 на 100 за цялата страна, а топлинната – със 7.33 % приблизително претеглено, реши финално Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в неделя в изискванията на мобилизиран от Българска социалистическа партия митинг под прозорците на постройката на регулатора, довел и до обсада на придвижването по бул. " Дондуков " в София. Недоволните последователи на социалистите желаят оставката на ръководителя на комисията Иван Иванов, каквото проекторешение внесоха предишния петък от левицата в Народното събрание, който избира състава на регулатора.

При тока повишаването е напълно малко над в началото плануваното от КЕВР, като отражение нагоре даде повишението на цената на природния газ с 10.81 на 100 от 1 юли, което наложи и промяна при цените на парното и топлата вода. При тях нарастването е по-голямо от предстоящите под 2 %.

Най-малко ще нарастне токът в София и Западна България, най-вече – в Североизточна България. Така към този момент от през днешния ден сметките за клиентите на ЧЕЗ ще са с 1.75 % по-високи, за потребителите на ЕВН в Югоизточна България – с 1.82 на 100, а на " Енерго-Про " – с 2.78 %.

Средното покачване на цената на топлинната сила от 1 юли 2018 година е 7.33 % като в другите градове повишаването е друго. За " Топлофикация – София “, която на процедура съставлява голямата част от този пазар повишаването е със 7.46 %, във Варна парното нараства с 4.89%, а в Пловдив – минималните 0.94 %.

Иванов още веднъж уточни, че определянето на цените на електрическата и топлинната сила все вземат поради редица индикаторите, измежду които цената на природния газ, която се въздейства от международните пазари, а не от решенията на регулатора.

Регулаторният началник разяснява още, че комисията е съумяла да понижи съвсем на половина желаното от държавния публичен снабдител повишаване на газа с 18 %.

" Увеличение за крайните консуматори на природен газ, без значение дали се касае за бизнес, или битови консуматори ще бъде в границите на 6.5 %. Това е по този начин, тъй като другите съставни елементи в тази цена – цените за потенциал и транспорт и съответни такси, на практика не се трансформират “, изясни Иванов.

Той добави, че в случай че цените на различните горива на международните пазари се трансформират в идващото тримесечие надолу, това ще бъде отразено в цената на природния газ от октомври.

" Във формулата, в която се пресмята цената на природния газ, се регистрира един 9-месечен предшестващ интервал, обвързван с цените на суровия нефт и неговите деривати. Цената на суровия нефт, който се употребява като препоръка за установяване на цената на дериватите на мазут и газьол със съответното наличие на сяра, се увеличи за последните 9 месеца с 38.5% на международните пазари. В момента тази цена остава доста висока. Днес тя е малко над 79 $ за барел. Разбира се, КЕВР следи динамичността на цената на интернационалните пазари. Надяваме се да има и противоположен тренд, да стартира цената да понижава. Хората ще схванат това в нашето решение след 3 месеца, в случай че има такава наклонност “, уточни Иванов.

Той съобщи още, че ръководената от него комисия употребява всяка законова опция, с цел да приема решения в интерес на жителите и бизнеса на България. В същото време обаче КЕВР би трябвало да приема транспарантни и уравновесени ценови решения сред ползите на потребителите и на производителите на сила. " Не бива да бъде натоварван, който и да е сегмент в България “, съобщи Иванов и добави, че регулаторът няма да допусне енергийните сдружения да изпаднат в тежко финансово положение.

Регулаторният началник напомни, че сегашният състав на регулатора се стреми да приема минимални нараствания на цената на електрическата енергия, които в последните три години се движат към 2 на 100 годишно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР