От днес (1.10.2019 г.) банките ще трябва да заделят допълнително

...
От днес (1.10.2019 г.) банките ще трябва да заделят допълнително
Коментари Харесай

Банките ще трябва да заделят допълнително средства срещу икономическите рискове

От през днешния ден (1.10.2019 г.) банките ще би трябвало да заделят в допълнение капитал, с цел да имат спомагателен буфер против икономическите опасности, осведоми БНР. За условието се знае повече от година, защото Управителният съвет на Българската национална банка (БНБ) взе решението за него през септември 2018 година

Банките ще би трябвало да заделят повече пари, с цел да си обезпечат буфери, в случай че поради влошаващата се стопанска система част от заемите не се обслужват. До в този момент антицикличният финансов буфер, използван към рисковите експозиции, беше нула. От през днешния ден той ще бъде 0,5% от базовия капитал. Буферът ще бъде 0,5 на 100 до края на март 2020 година, а от април ще се повиши на 1%.

"Кредитната интензивност в сегмента на жилищните и потребителските заеми остава висока. В интервали на засилено кредитиране е допустимо да стартира последователно струпване на циклични опасности ", оповестиха от Българска народна банка през септември, представени от Българското национално радио. Неведнъж и специалисти от банковите среди са подчертавали, че растежът на кредитирането излиза от здравословните си равнища. Според тях, увеличението на буфера не би трябвало да е проблем за нито една от банките. Данните на Българска народна банка за положението на системата през август демонстрираха, че облагата в банковия бранш е 1,2 милиарда лв. за първите осем месеца. Намаляват средствата за амортизация, усилват се заемите и депозитите в системата. Собственият капитал в салдото на банковата система в края на август възлиза на 14,3 милиарда лева, като е маркирано месечно нарастване със 166 млн. лева (1.2%). Прирастът се дължи на по-големия размер на облагата.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР