От детството ни лекари и родители ни обясняват, че трябва

...
От детството ни лекари и родители ни обясняват, че трябва
Коментари Харесай

Какво представлява сегментираният сън

От детството ни лекари и родители ни изясняват, че би трябвало да спим осем часа непрестанен сън през нощта. До този миг няма различни отзиви. Последните медицински и исторически проучвания обаче дават от ден на ден доказателства, че осем часа непрестанен сън въобще не са толкоз естествени за човек, както всички сме си мислели.

Много хора се будят ненадейно през нощта. И това нормално им предизвиква стрес: хората се тормозят, че няма да се наспят добре или че това е резултат от някакъв здравословен проблем. Но в действителност се оказва, че това е нещо обикновено и се назовава сегментиран сън.

Има задоволително доказателства, че преди всеобщото разпространяване на електричество, хората нормално са спали по този метод, заради което сегментираният сън се назовава още „ прединдустриален “. Той е преоткрит и разказан в Сънят, който сме изгубили от историка Роджър Ерих. Той проучва мемоари от дневниците на европейците - англичани, французи, италианци, както и латински записи за годините 1300-1800.

След разбора открива, че те са разделяли нощния си сън на „ първи “ или „ мъртъв “ и „ втори “ или „ утринен “, сред които имало интервал на бодрост. Освен това, събуждайки се през нощта, нашите предшественици въобще не са лежали в леглото, а били много дейни. Те можели да четат, пишат или да се молят известно време, след което отново заспивали.

 Какво съставлява сегментираният сън

Сегментираният сън се загатва и в доста други източници. Бенджамин Франклин написа за първата сънливост (а primo sonno), която се загатва и в Декамерон на Бокачо. Но към края на 18 век, когато в Западна Европа стартира да се образува градска междинна класа, в източниците има доста по-малко препратки към сегментиран сън, написа Ерих. А през идващите два века моделите на сън без интервали на нощно будуване почнали да се смятат за естествени и естествени в западното общество.

Експериментът на психиатъра Томъс Вер, който той организира през 1992 година, добавя картината: участниците са били на мрачно цялостен месец по 14 часа дневно. Към четвъртата седмица графикът им на сън се е трансформирал: те заспали за четири часа, по-късно останали будни към два часа и още веднъж заспали.

Изглежда, че сънят може да стане сегментиран, в случай че започнете да ограничавате изкуственото осветяване през нощта. Вер или някой от неговите почитатели даже предположили, че заради съществуването на ярка електрическа светлина, ние лягаме по-късно, в сравнение с тялото се нуждае, и затова сме в положение на непрекъснато отнемане от сън.

Вер отбелязал, че по време на бодрост участниците в опита му са имали нараснали равнища на пролактин. Хормонът се свързва наред с други неща, с възприятие за мир и естетика, както и с видения, които се случват на границата на съня и будността.

Психиатърът предположил, че актуалните модели на сън са унищожили връзката на индивида със света на приказките и фантазията. Съответно връщането към остарелия модел може да подтиква творчеството. Според някои хора това работи. Много постоянно по време на нощното пробуждане могат да се намерят някои нови хрумвания, да се огледа обстановката от другата страна, да се откри ново решение на остарял проблем.

Примерен режим на сегментиран сън и за какво е потребен

 Сегментиран сън

Режимът на сегментиран сън може да наподобява да вземем за пример по този начин. Лягате си в 22 часа, спите до 2 часа сутринта, събуждате се, заспивате още веднъж в 4 и спите до до 8 сутринта. Нощното събуждане след известно време се случва от единствено себе си, без будилник. Единствено когато сте заболели или доста изтощени, е добре да спите без спиране. В такива моменти самото тяло нормално не бърза да се разсънва.

Преминаването към сегментиран сън не значи, че животът ви ще се промени вълшебен, откакто започнете да спите на сегменти. Но с помощта на нощните събуждания ще имате време да бъдете сами със себе си, което се оказва много скъпо. Изследванията демонстрират, че късите и доброволни интервали на самотност оказват помощ за контролиране на страстите. А опитът демонстрира, че е правилно: няколко нощни часа, които прекарвате самичък, ви разрешават да дадете приоритет на значимите неща, да преоцените някои събития и да разберете себе си.

Съвети за тези, които се разсънват измежду нощ

Избягвайте ярките нощни светлини. Те превъзбуждат нервната система, тъй че за мнозина е мъчно да заспиват вечер и след пробуждане през нощта. Вечер използвайте приглушени светлини в стаята, даже в банята, избягвайте да гледате дълго в екрани, не заспивайте с мобилни устройства. През нощта по време на пробуждане можете въобще да не палите светлината и да седите на мрачно. Но в случай че това ви тормози, може би светлината на свещите или матова нощна лампа ще свърши работа в този случай.

Не бързайте. Не скачайте внезапно от леглото, това ще докара единствено до ненужно безпокойствие. По-добре да ставате постепенно, да се затопляте, да мислите за нещо. Времето, прекарано в тишина, уединено със себе си, е доста скъп запас.

 Какво съставлява сегментираният сън

Проучете навиците си. Например, когато се разсъните, може да ви би трябвало чаша вода, а през зимата одеяло или по-топли облекла. Тези неща пригответе вечерта, тъй че през нощта да не разсъните цялата къща, пробвайки се да ги намерите. Изберете какво ще вършиме авансово - може би това ще бъде размисъл, дихателни извършения, медитация, четене, изобразяване или генериране на нови хрумвания. Не правете медитационни практики от мобилни приложения и въобще не хващайте смарт телефона – добре е да се справите без него в тази обстановка.

Не се придържайте към притеснителни мисли. Те ще ви попречат да заспите по-късно. Вземете по-топла покривка, с цел да влезете във втория интервал на сън. Затваряйки очи, се взирайте в тъмнината пред клепачите си, слушайте звука на дишането си и се пробвайте да се концентрирате върху някои мисли, като ги превръщате в облици и още веднъж заспите.

И въпреки лекарите да не са уверени в полезността на сигментирания сън, в случай че въпреки всичко се будите нощем, не го изживявайте като проблем, а помислете по какъв начин да оползотворите времето.

Вижте още за етапите на съня.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР