От десет години Добрич страда от некачествен ремонт в сърцето

...
От десет години Добрич страда от некачествен ремонт в сърцето
Коментари Харесай

Какво има в проекта за нов център на Добрич за над 11 млн.лв, избран от общината

От 10 години Добрич страда от фалшив ремонт в сърцето на града. Шансът за смяна пристигна с провеждането на в края на 2022 г.Международно жури класира три плана на финала, а след анкета измежду жителите и показване в общинския съвет, беше определен този на локалното " Проектантско бюро Албена ". Той беше класиран на трето място от журито. Общината избра бюрото за реализатор в процедура за договаряне без авансово съобщение. Все още няма подписан контракт, защото процедурата се апелира в Комисията за защита на конкуренцията от финалиста, - " Плейсмейк Дизайн груп Студио ".

От 10 години Добрич страда от фалшив ремонт в сърцето на града. Шансът за смяна пристигна с провеждането на в края на 2022 година

Международно жури класира три плана на финала, а след анкета измежду жителите и показване в общинския съвет, беше определен този на локалното " Проектантско бюро Албена ". Той беше класиран на трето място от журито. Общината избра бюрото за реализатор в процедура за договаряне без авансово съобщение. Все още няма подписан контракт, защото процедурата се апелира в Комисията за защита на конкуренцията от финалиста, - " Плейсмейк Дизайн груп Студио ".

Проектът на " Проектантско бюро Албена " залага на транспортна съгласуваност, паркинги и ред в паркирането, пешеходни връзки и споделени пространства, маршрут, запознаващ минувачите с известни персони, родени в града, като различен акцент е и наличието на водата. Концепцията е за " последователност, надграждане, фокус върху човешкия мащаб, резистентност, екологичност, либералност, поредност и единение ", споделят от там. Прави усещане изборът на настилка от клинкерни павета, като други детайли са и от гранит.

Сега градът е в очакване и очакванията са, че няма да се повторят
Реклама Клинкерни павета, само че по друг метод
Според създателите на плана потреблението на клинкерните павета продължава традицията на клинкерната настилка в центъра на Добрич от 80-те. " Те и до през днешния ден са с положителни естетически и експлоатационни характерности, макар частичната си обезценка ", споделят в отговори до " Капитал " архитектите Светослава Коларова и Весела Петкова от " Проектантско бюро Албена " (повече за опита и екипа на бюрото четете в текста долу).

" Въпреки, че настилката от последния ремонт, юридически преди десетина години, също е клинкер, не е допустимо да вършим съпоставяне нито с плочите, положени през осемдесетте, нито с паветата, които предлагаме в плана. Плочките от 2012 година и технологията на полагането им бяха неверно определени за съответната среда, което предвидимо докара до всеобщо компрометиране на детайла. Неподходящото решение тогава не е обвързвано с материала, а с погрешно определена спецификация и несъответствуваща технология на полагане ", изясняват от там.
Паркинги и повече място
Основен фокус в плана на класирания финалист е възобновяване на блокирани функционалности. Такъв образец е комплексът от подземни паркинги и информационни връзки от над 5 хиляди кв.м под пл. " Демокрация ". " Днес частна благосъстоятелност, това неповторимо за града оборудване пустее и се разрушава. Вярваме, че е въпрос на цивилен консенсус и управническа воля градът да си възвърне един функционален и отговарящ на настоящите правила паркинг ", споделят проектантите.

Проектът залага на възобновяване на съществуващите връзки сред подземните паркинги под площада, като създателите напомнят, че това е заложено в така наречен ПИРО на община Добрич и приказва за готовността тя да влага в оборудването. " Възстановяването на активността на паркингите в плановия им тип и пробивите от север и от юг ще обезпечат комфортна и непосредствена връзка с всички публични и културни институции ", споделят архитектите Светослава Коларова и Весела Петкова.
Реклама
По линия на автомобилното придвижване се плануват още оптимизации: контролиране на автомобилния достъп в " Зона А ", опазване на паркингите, и други

Единствено е планувано унищожаване на паркинга по ул. " Независимост ", защото навлиза в пешеходна част, а в същото време предлага единствено 10 паркоместа. Идеята е да се трансформира в естествено уширение на пешеходното пространство с приятни кътове за престой навън. Архитектите от " Проектантско бюро Албена " оферират за паркирането в указаната зона да бъде въведен режим на таксуване, като акцентират, че това е въпрос на цивилен консенсус и целенасочени управнически решения.
" Композицията от червени разлюляни " треви " – осветителни тела със характерен дизайн, благосъстоянието от фонтани със запаметяваща се визия, вдъхването на нов живот на паметниците на св. св. Кирил и Методий и " Седналият Йовков ", пъстрата и богата цветност на настилките, интерпретирала добруджанските полета, съчетани с обилие от детайли на обзавеждането и градския дизайн и не на последно място – насищането с доста нови дървета са причина централната пешеходна зона на Добрич да придобие нова, вдъхновяваща еднаквост ", споделят създателите на плана.
За цялата пешеходна зона в плана е прибавен правилото на " споделено " пространство, защото улиците са относително тесни и с деен пешеходен поток, а в площадите не е допустимо да се канализира велосипедното придвижване. Проектантите плануват и две нови детски площадки, едната от които е с комбинирани уреди за деца със и без усложнения.
Проектът планува и декоративни водни площи с " играеща " вода, с опция хората да вземат участие в тази игра. Нова библиотека и маршрут
Архитектите Коларова и Петкова споделят, че работата по визията е еволюирала и в ненадейно и за тях решение - мястото на краткотрайните обекти на НАР-КООП да се употребява за нов културен център, в който да бъде дефинитивно настанена и градската библиотека " Дора Габе ". " Библиотеката от десетилетия е безпризорна, а тази територия дава една от последните благоприятни условия в центъра да се появи постройка с съвременен облик. Разположена в сърцето на Добрич, новата библиотека ще се трансформира в деен градски хъб за всички възрасти ", споделят от там.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР