От дерогацията за Лукойл печели само дружеството, а не потребителите.

...
От дерогацията за Лукойл печели само дружеството, а не потребителите.
Коментари Харесай

Делян Добрев: Има данни, че дерогацията се нарушава

От дерогацията за Лукойл печели единствено сдружението, а не потребителите. Ще внесем за трети следващ път искане за отпадното ѝ. Това съобщи депутатът от ГЕРБ/СДС и някогашен енергиен министър Делян Добрев.

По думите му има данни от службите, че самата дерогация се нарушава и се изнасят горива за страни от Европейски Съюз.

„ Това, в случай че е по този начин. Е интернационален скандал, тъй като се нарушават жестоко глобите против Русия. Дружеството печели по 3 милиарда $ на година, с които финансира режима на Путин “,

Делян Добрев беше безапелационен, че решението на Народно събрание за отпадане на дерогацията през 2024 година, което беше взето през септември е било направено под напън на кабинета.

„ Предишните два пъти когато внасяхме предложение за отпадане последваха закани от премиера Денков, че ще подаде оставка. Съобразихме се с тези закани. Гласувахме за октомври 2024 година. Сега, не виждаме тази дерогация да остане и даже да се повтори обстановката с оставката на кабинета. Твърдо решени сме да гласуваме за лишаване на дерогацията. Това е вярната позиция “, уточни той.

Второто предложение на ГЕРБ е да се улесни вносът на горива в страната, изясни Добрев и добави, че по този начин ще се пресече монополът на „ Лукойл “.

Той напомни, че през май минлата година Асен Василев е заплашаил Европейски Съюз, че България ще наложи несъгласие на глобите против Русия, в случай че страната ни не получи дерогация за горивата. По думите му по този начин страната ни е станала едиствената в общността, която има изход до море, да внася съветски нефт.

Бившият енергиен министър беше безапелационен, че „ Лукойл “ внася на ниска цена съветски нефт под 50-60 $ за барел, а в това време продава скъпи горива.

„ Получаваме информация от няколко източника, че дерогацията се нарушава. В нея изрично се не разрешава продажбата на горива за други страни в Европейски Съюз “, съобщи Добрв.

Той напомни, че държавното управление не съблюдава закона за обезщетения на цените на скъпи горива, към този момент близо година. Лукойл не вкарва вноски във Фонда за енергийна сигурност, а тези средства да се употребяват да отплата на потребителите по 1 лева за литър гориво.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР